COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Jupiter a „înghițit” o planetă mare

Jupiter a „înghițit” o planetă mare

Un grup internațional de astronomi a ajuns la concluzia că acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, Jupiter a fuzionat cu un planetesimal mare, adică cu un germen planetar. Despre aceasta a anunţat Science Alert.

Cercetătorii au analizat datele obținute de sonda spațială Juno, care a studiat cîmpul gravitațional al planetei pentru a obține informații despre structura internă și compoziția gigantului de gaz. Rezultatele observaționale sînt în concordanță cu modelele care sugerează că nucleul planetei o reprezintă o rocă solidă fragmentată amestecată cu bule de hidrogen.

Conform modelelor de formare a planetei, la stadiile incipiente, majoritatea elementelor grele ar trebui să se acumuleze în adîncuri, creînd un miez dens compact. Cînd protoplaneta începe să atragă gaz, nu mai există particule solide care ar putea forma straturi de tranziție între miez și straturile mai puțin dense ale gigantului de gaz. Cu toate acestea, adîncimile lui Jupiter nu se potrivesc cu această imagine.


Oamenii de știință au descoperit că „spălăcirea” nucleului poate fi explicată cel mai bine prin coliziunea lui Jupiter cu un alt corp ceresc, la primele etape ale formării Sistemului Solar. Impactul frontal a distrus miezul inițial compact și a amestecat elementele grele cu o carcasă de gaze. Un lucru similar se putea întîmpla şi cu Saturn.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load