În ocean au fost descoperite virusuri noi

În ocean au fost descoperite virusuri noi

Savanţii de la MIT şi Albert Einstein College of Medicine au descoperit o familie de virusuri care domină oceanul şi care nu poate fi detectată cu ajutorul testelor standard de laborator. Cercetătorii suspectează că multitudinea aceasta poate exista în afara apei, chiar şi în corpurile noastre.


„Nu credem că este ceva specific oceanelor”, a precizat microbiologul Martin Polz de la MIT.


Împreună cu colegii săi de la MIT şi Albert Einstein College of Medicine din New York, Polz a analizat timp de trei luni mostre de ocean de pe coasta Massachusetts din SUA, scrie Science Alert.


Conform cercetătorilor, cele mai abundente virusuri de pe planetă sînt „cele cu coadă” (Caudovirales). Omologii fără coadă sînt mult mai puţin înţeleşi, pentru că trăsăturile lor biologice nu sînt uşor de observat cu tehnicile standard.


Totuşi, acestă echipă de cercetători a putut să incubeze virusuri fără coadă extrase din ţărmul de la Massachusetts şi au secvenţiat ADN-ul. Dintre cele 200 de virusuri care au infectat o cultură de Vibrionaceae (o familie de bacterii marine comune), 18 au aparţinut unei familii de virusuri fără coadă.


Cercetătorii au numit descoperirea Autolykiviridae, de la grecescul autolykos („însuşi lupul”), un personaj din mitologia greacă care păcălea, înşela şi era dificil de prins.


Odată ce a fost prins, Autolykiviridae umple o verigă lipsă importantă în evoluţia virusurilor.


Genomurile acestei noi familii sînt mai scurte comparativ cu virusurile cu coadă, compus din 10.000 de baze, în loc de cele 40 - 50.000 de baze ale virusurilor cu coadă.


De asemenea, eficacitatea fără scrupule a virusurilor fără coadă descoperite nu se rezumă la ocean, conform cercetătorilor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load