TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Efectele nocive ale zahărului

Efectele nocive ale zahărului

Cu toţii sîntem fani zahăr şi el este necesar organismului nostru, însă sursa la care apelăm pentru a-l obţine este la fel de importantă precum şi dozele pe care le consumăm.


Încearcă pe cît posibil să menţii o dietă echilibrată şi află care sînt efectele pe care zahărul le are asupra creierului şi corpului tău. Data viitoare cînd ai poftă de ceva dulce, imediat după ce ai consumat deja o prăjitură, adu-ţi aminte de următoarele efecte.


Zahărul: creierul tău are de suferit


Fructoza - zahărul care apare în mod natural în fructe şi este o componentă esenţială împreună cu glucoza, siropul de fructoză de porumb (HFCS) şi zahărul de masă – toate acestea activează centrul de recompensare a creierului, spune endocrinologul pediatru Robert Lustig, doctor în cadrul Spitalului Benioff al UCSF Benioff din San Francisco, SUA pentru site-ul Health.com. Se pare că odată cu trecerea timpului, atestă studiile ştiinţifice, o dietă bogată în fructoză (în special din HFCS) poate face mai dificile procesele de învăţare şi rememorare, reiese din cercetările pe animale. Pentru a rămîne într-o formă mentală de top, încearcă să compensezi cu gustări savuroase, dar sănătoase, bazate cît mai puţin pe fructoză.


Zahărul şi adicţia


Prin accesarea recompensei şi a apetitului creierului, fructoza poate interfera cu sentimentul de saţietate, arată cercetările. Este bine de ştiut că încă o prăjiturică nu va rezolva senzaţia de foame şi corpul tău are cu siguranţă nevoie de o hrană consistentă!


Zahărul îmbătrîneşte pielea


Prea mult zahăr poate împiedica reparaţia colagenului, proteina care păstrează aspectul plin şi ferm al pielii, arată studiile de specialitate. O dietă constant bazată pe substanţe zaharoase poate duce la reducerea elasticităţii şi la apariţia ridurilor premature. Încearcă să consumi multe fructe, dacă ai poftă de dulciuri. Experţii spun că este în regulă să mănînci între două şi patru porţii de fructe, pentru a acumula zahărul natural de care ai nevoie în fiecare zi.


Excesul de zahăr este depozitat sub formă de grăsime


Încetează să adaugi cîte o linguriţă în plus de zahăr în cafeaua de dimineaţă, în ideea că se va consuma pe parcursul zilei. Ficatul are o capacitate înnăscută de a metaboliza zahărul şi de a-l folosi pentru energie - dar numai într-o anumită măsură, explică dr. Lustig. Fructoza care mai rămîne este transformată în grăsime la nivelul ficatului, crescînd riscul obezităţii, diabetului de tip II şi bolilor cardiovasculare.


Celulele tale au de suferit


Fructoza accelerează procesul obişnuit de oxidare din celulele noastre, spune dr. Lustig. Care este rezultatul? Proteinele, ţesuturile şi organele pot să se deterioreze, iar riscul de a ne distruge sănătatea creşte substanţial, prin expunerea la probleme precum boala hepatică, insuficienţa renală şi cataracta.


Senzaţia de bine este iluzorie


Consumul de zahăr duce la eliberarea de dopamină, neurotransmiţătorul care ne face să ne simţim foarte bine şi ne dorim mai mult. Deoarece neuronii receptorilor dopaminergici se suprastimulează, numărul de receptori care se leagă, scade, ceea ce înseamnă practic că vei avea nevoie de o doză mai mare de dopamină pentru a obţine aceeaşi stare de fericire, explică Dr. Lustig.


Zahărul provoacă stres


Dulciurile pot duce la scăderea nivelului cortizolului (hormonul de stres) pe termen scurt, arată cercetările. Dacă vei continua să menţii o dietă cu carbohidraţi rafinaţi, riscul de rezistenţă la insulină, care accentuează corpul din interior, va creşte semnificativ.


Energia creşte, apoi scade brusc


Carbohidraţii rafinaţi, precum cei care se gîsesc în pîinea albă şi pastele albe sau gătite necorespunzător, determină o creştere a nivelului de glucoză în sînge, astfel încît s-ar putea să începi să te simţi mai energizat - pentru o vreme. Dar această remediere pe termen scurt te poate lăsa sleit de puteri mai tîrziu (pînă cînd vei ajunge să te prăbuşeşti în cele din urmă). Se recomandă în schimb să optezi pentru gustări bogate în proteine între mese, cum ar fi iaurtul grecesc cu fructe de padure proaspete sau legume proaspete şi hummus. Ele ajută la stabilizarea zahărului din sînge şi menţin energia activă pentru mult mai mult timp.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load