După cît timp ne pun în pericol sănătatea alimentele congelate

După cît timp ne pun în pericol sănătatea alimentele congelate

Carnea, legumele sau fructele sînt doar cîteva din alimentele cel mai des congelate pentru a putea fi păstrate timp îndelungat.

Dincolo de aspectul neschimbat, calitatea acestora suferă modificări atunci cînd timpul de păstrare nu este respectat în funcţie de categoria produsului, punînd sănătatea în pericol.

Internetul este plin de ghiduri care ne spun cît de mult timp pot fi păstrare alimentele în congelator. Acestea sugerează că, de exemplu, pieptul de pui poate rezista îngheţat pînă la nouă luni, în timp ce brînza durează doar pînă la şase luni, scrie huffingtonpost.com.  Potrivit USDA (Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii) aceste ghiduri nu se referă deloc la siguranţa sănătăţii. „Aspectul alimentelor îngheţate va fi întotdeauna în siguranţă, însă calitatea suferă în urma depozitării îndelungate“, spun specialiştii.  „Îngheţarea menţine alimentele în siguranţă prin încetinirea mişcării moleculelor, determinînd microbii să intre într-un stadiu inactiv. Îngheţarea păstrează hrana pentru perioade lungi de timp, deoarece previne creşterea microorganismelor care provoacă atît alterări alimentare, cît şi afecţiuni alimentare. Îngheţarea, de asemenea, inactivează orice bacterii, drojdii şi forme care se găsesc în alimente“, explică speciaiştii.

Care este timpul maxim în care alimentele îşi păstrează calitatea după congelare:  

Mezeluri: 1-2 luni

Ouă: o lună

Carne de pasăre: 2-3 luni

Carne roşie: 4-12 luni

Supe: 2-3 luni

Peşte: 2-6 luni

Unt: 6-9 luni

Margarină: 12 luni

Brînză: 1-6 luni

Iaurt: 1-2 luni

Pizza: 1-2 luni

Verdeţuri: 12 luni

Prăjituri: 7-8 luni

Citrice: 3 luni

Fructe: 9-12 luni

Legume: 8-12 luni

Nuci: 3 luni

Lapte: 3-6 luni

Suc natural: 6 luni


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load