COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Doza de sănătate: Ce beneficii are sau cum poate ajuta yoga

Doza de sănătate: Ce beneficii are sau cum poate ajuta yoga

Cu toții avem o idee vagă despre ce implică yoga – însă, probabil, știm toți că este benefică pentru găsirea echilibrului dintre minte și corp.

Exerciții de respirație, meditație și poziții menite să încurajeze starea de relaxare, reducînd stresul – filozofia yoga este înrădăcinată în cultura sănătății și a bunăstării, fapt ce explică de ce peste 15 milioane de oameni din lume practică această tradiție străveche. În cazul în care pozițiile ce par greu de executat și zen-ul spiritual reprezintă un teritoriu neexplorat, yoga poate părea o activitate nefolositoare – însă, în ciuda aparențelor, beneficiile yoga apar la scurt timp după practicarea acesteia.

1. Reduce stresul


Probabil motivul pentru care yoga este atît de populară la nivel internațional este unul de care toți avem nevoie în viața noastră – reducerea nivelului de stres. Unele metode yoga folosesc tehnici dedicate în mod exclusiv meditației, pentru a-ți concentra gîndurile asupra respirației. Denumită „conversația minții”, această tehnică reduce stresul și creează o stare de relaxare.

Pe lîngă faptul că efectul yoga este vizibil atît în obiceiurile noastre, cît și în rutina zilnică, practicarea acesteia încetinește sistemul nervos, provocînd o stabilitate emoțională crescută – un echilibru necesar la locul de muncă.

2. Încrederea în sine

În afară de valorile spirituale, mediația oferită de exercițiile yoga îți poate spori încrederea în propria persoană. Eliberarea tensiunii din mintea ta provoacă acest sentiment, întrucît anxietatea dispare iar tu te simți încrezătoare în aspectul tău fizic. În lipsa oricărei forme de stres, stabilești o conexiune interioară cu tine însăți.

Îmbunătățirea propriilor abilități și atuuri ajută în mod gradual la depășirea obstacolelor de la birou și îți oferă oportunitatea de a te dezvolta pe plan profesional.

3. Zgomotul extern este reglat

Probabil unul dintre lucrurile care ne deranjează cel mai mult la birou sînt zgomotele ce persistă în mod enervant. Însă, odată cu integrarea unei rutine yoga în viața ta, vei putea să-ți iei adio de la colega de birou care tastează deosebit de zgomotos și sunetul iritant al notificării ce te anunță că ai un e-mail nou.

Exercițiile yoga te obligă să-ți găsești liniștea interioară prin introspecție, așadar permițîndu-ți să creezi sentimente pozitive și de bunăstare în orice conjunctură.

4. Sporește creativitatea

Indiferent de domeniul în care activezi din punct de vedere profesional, creativitatea este esențială pentru a elabora soluții eficiente pentru problemele cu care te confrunți. Încurajarea fluxului creativ și crearea de perspective noi sînt două dintre beneficiile cheie pe care yoga le poate aduce în viața ta.

Practicarea acestor exerciții îmbunătățește memoria și atenția, precum și modul în care înveți. Cum? Yoga vă permite să vă concentrați mai bine, fără să fiți distrase, astfel permițînd fluxul ideilor noi să-și facă loc în mintea voastră.

5. Înveți despre autodisciplină

Ca efectele să fie resimțite, yoga trebuie să depășească statutul de un simplu exercițiu fizic și să devină un angajament. Cu alte cuvinte, trebuie să rezervi jumătate de oră în fiecare zi, sau o dată la două zile pentru yoga – astfel încît să te bucuri de beneficiile acesteia atît la nivel fizic, cît și spiritual.

Această filozofie se extinde dincolo de simplul exercițiu – puteți aplica autodisciplina de la yoga în viața profesională. Conștientizarea de sine, alegerile potrivite și concentrarea asupra sarcinilor sînt doar cîteva exemple de cum exercițiile yoga îți fac viața de birou mai ușoară.

6. Îți arată propriile limite

Conștientizarea și recunoașterea limitelor este esențială pe orice plan al vieții, nu doar cel profesional – nimeni nu își dorește să accepte un proiect de la job și să realizeze (prea tîrziu) că nu îl poate duce la bun sfîrșit. La fel este și la yoga – poate nu poți executa din prima poziția ciorii, dar este în regulă.

Yoga înseamnă să progresezi gradual și în mod natural, ceea ce implică acceptarea limitelor, precum și a presupuselor defecte. Practicarea acestor exerciții ne reamintește că nu putem să fim întotdeauna pe primul loc, dar grija de sine este o prioritate.

7. Flexibilitate și echilibru

Deseori afirmăm că nu sîntem suficient de flexibili pentru a face yoga – adevărul este că nu contează cît de dezvoltați sînt mușchii, pentru că exercițiile îi vor antrena. Mai mult, yoga întinde și alte țesuturi moi din corp, cum ar fi ligamentele și tendoanele, facilitînd o deplasare mai liberă.

Cu toate că stresul și haosul de la birou ne acaparează deseori (li se întîmplă și celor mai buni), yoga ne poate ajuta să ne redobîndim echilibrul și să ne concentrăm pe respirație.

8. Apreciezi micile victorii

Probabil ești deja familiarizată cu „este vorba despre călătorie, nu despre destinație”, dar este o afirmație adevărată. În viața profesională, micile victorii sînt cele care ne motivează și ne dau încredere în noi pentru a merge mai departe – însă, din cauză că ne concentrăm exclusiv pe țelul principal, pierdem aceste mici cîștiguri din vedere.

Cînd ești un novice în lumea yoga, unele poziții par imposibil de realizat, dar, odată ce lucrați în mod riguros și sistematic pentru a le executa, cea mai mică realizare vă reamintește că perseverența este esențială în toate obiectivele.

9. Sentiment de confort într-un context incomod

Uneori, ne simțim copleșiți de sarcinile ce trebuie îndeplinite la serviciu și mormanele de hîrtie ce zac pe birou – în același mod în care ne simțim copleșiți de o clasă yoga pentru experimentați. A te simți confortabil într-un context inconfortabil este o abilitate fantastică, întrucît simți că poți învinge în orice situație.

10. Gestionarea timpului

Pentru a deveni priceput la exercițiile yoga este nevoie de două elemente cheie – timp și efort. Integrarea exercițiilor yoga în viața ta necesită gestionarea timpului și atenție – abilități pe care le poți transfera în planul profesional.

11. Practicarea relaxării

Locul de muncă bombardat de e-mail-uri și orașul plin de zgomot pot să ne orbească uneori – și în urma acestora, uităm să vedem partea plină a paharului. Prin tehnica relaxării, yoga îți oferă o viziune mai amplă asupra fericirii. Cu alte cuvinte, te ajută să pleci de la birou fără stres sau sentimente negative.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load