Dinții cariați pot fi cauza apariției bolilor fatale

Dinții cariați pot fi cauza apariției bolilor fatale

Oamenii de știință de la Universitatea Columbia (SUA) au descoperit ca bacteria întîlnită adesea în cavitatea bucală, care este implicată în procesul de deteriorare a dinților și în parodontită, accelereaza dezvoltarea cancerului de colon.


Despre acest lucru s-a anunțat într-un comunicat de presă pe MedicalXpress. Cercetătorii au descoperit că în cultura celulelor sănătoase ale colonului nu este prezentă proteina Annexin A1, care stimulează creșterea tumorii maligne. Într-un experiment realizat pe șoareci, s-a constatat că inhibarea activității annexinei a împiedicat bacteria Fusobacterium nucleatum să activeze caile de semnalizare care duc al dezvoltarea cancerului și a încetinit creșterea tumorii.


Oamenii de știință au analizat, de asemenea, seturile de date despre ARN-ul a 466 de pacienți cu cancer intestinal primar. Activitatea crescută a anexinei A1 a fost asociată cu cel mai grav prognostic, indiferent de sex, vîrstă și stadiul de dezvoltare a tumorii.


În prezent, cercetatorii lucreaza la dezvoltarea metodelor de identificare a tipurilor agresive de cancer folosind annexina A1 ca biomarker și, de asemenea, consideră această proteină ca o țintă potentială pentru noi medicamente.


În Statele Unite, cancerul de colon se situează pe locul doi după numărul de decese cauzate de bolile oncologice. Tumorile apar în rezultatul mutațiilor genetice care se acumulează, de obicei, pe parcursul mai multor decenii.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load