Diferențele dintre răceală și gripă

Diferențele dintre răceală și gripă

Este important sa stim care sînt diferentele dintre banala raceala si gripa de sezon. Organismul ne da semnale de alarma, care ne ajuta sa deosebim cele doua infectii respiratorii.


Daca raceala ne ofera un usor disconfort si dureaza mai putin, gripa ne doboara la pat, poate aduce complicatii la plamani si ne poate urmari chiar si o luna.


De cele mai multe ori, tusea, stranutul sau durerile de gat NU ne pot indica daca e vorba de o raceala simpla sau de gripa. Exista totusi simptome care fac diferenta intre cele doua afectiuni.


In cazul gripei - debutul este brusc si violent. Febra, de 39 - 40 de grade, este deseori insotita de stari de oboseala, tuse uscata, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat. In cazul racelii - debutul este inselator, cu inflamarea mucoasei nazale, cand nimic nu mai are miros si gust, nu mai reusim sa dormim si cautam intruna batista.


La gripa, frisoanele sunt insotite de dureri musculare si de oase, precum si de senzatie de usturime a ochilor.


Iar tratamentul nu trebuie facut dupa ureche. Tocmai de aceea, medicii ne recomanda sa evitam antibioticul dar si automedicatia. Intre timp, autoritatile au luat primele masuri.


Spitalele de boli infectioase au inceput sa interzica vizitele, pentru ca exista un numar mare de pacienti care trebuie izolati, asadar nu oricine are acces in spital. Specialistii ne recomanda ca la primele simptome sa mergem la medicul de familie, iar daca acesta considera necesar ne va trimite la spital.


Tulpina virala care da imbolnaviri in aceasta iarna si provoaca decese este AH1N1, fosta tulpina pandemica din 2009, care a devenit sezoniera cu mici mutatii fiind descrisa ca o tulpina agresiva.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load