COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperire uimitoare a psihologilor legată de bebeluși

Descoperire uimitoare a psihologilor legată de bebeluși

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore a scos la iveală că atunci cînd cineva se uită în ochii unui bebeluş, undele cerebrale devin sincronizate. Studiul a fost publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.

În cadrul cercetării, specialiştii au efectuat două experimente, scrie Science News.

În primul, echipa a folosit aparatură EEG (electroencefalografie) care monitorizează activitatea cerebrală pe 17 copii cu vîrste de doar opt luni. Aceştia au vizionat un video în care un membru al echipei, echipat şi el cu aparatură EEG, cînta un cîntec de leagăn în timp ce se uita fix la copil, către el dar cu capul la un unghi de 20 de grade sau atunci cînd se uita în altă direcţie.


Atunci cînd cercetătorul se uita la copil (fix la acesta sau cu capul uşor în altă direcţie), creierii copiilor au răspuns, prezentînd tipare de activitate care începeau să semene cu cele ale cercetătorului.

Al doilea experiment a dus experimentarea în viaţa reală. Acelaşi cercetător din video a stat lîngă 19 copii diferiţi, iar din nou toţi purtau electrozii aparaturii EEG pentru a înregistra activitatea creierului. Contactul vizual din viaţa reală a dus la sincronizarea undelor cerebrale, lucru similar cu ceea ce s-a observat în primul experiment. Atunci cînd ochii se întîlnesc, activitatea cerebrală se sincronizează, iar atunci cînd privirile nu se întîlnesc, tiparele activităţii cerebrale nu se potriveau.

În această a doua fază a studiului, sincronizarea se petrecea undeva la mijloc: cînd privirile se întîlneau, undele cerebrale ale creierului deveneau mai mult ca cele ale cercetătorului, iar cele ale cercetătorului deveneau mai mult ca cele ale bebeluşului.

Descoperirea „furnizează noi indicii cu privire la abilitatea bebeluşilor de a rezona cu îngrijitorii adulţi”, a precizat Victoria Leong, cercetătoare la Cambridge şi autoarea acestui studiu.

Nu este primul studiu de acest gen, alte cercetări au ajuns la concluzia că există acest fenomen de sincronizare a undelor cerebrale între diferite persoane, atunci cînd se privesc în ochi şi/sau ajung la o înţelegere.

Sincronizarea activităţii cerebrale nu este singurul rezultat al noului studiu. Atunci cînd cercetătorul se uita la bebeluşi, aceştia scoteau mai multe sunete, iar acestea păreau să facă undele cerebrale dintre cercetător şi bebeluş mai asemănătoare.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load