Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De cîtă sare ai nevoie pentru a trăi?

9 feb. 2019,, 18:30   Externe
4699 1

Sarea, alcătuită din 40% sodiu şi 60% clor este substanţa de bază în orice bucătărie.

Dar de ce cantitate este cea sănătoasă? Un lucru este cert: organismul are nevoie de sare pentru a supravieţui, mai ales de sodiu. Cantitatea este însă una infimă, sub limita a ceea ce consumă un om obişnuit, care nu refuză alimentele procesate precum mezelurile.

Conform oficialităţilor din Statele Unite, un adult ar trebui să ingereze maxim 2.300 de miligrame de sodiu în fiecare zi - o cantitate extrem de mică raportată la 3.400 de miligrame cît consumă un american obişnuit, scrie Live Science.

În ceea ce priveşte minimul, Paul Whelton de la Tulane University a precizat că „minimul într-o ţară precum Statele Unite este probabil circa 1.500 mg pe zi”. Conform Food and Drug Administration(FDA), aceasta este cantitatea pe care adulţii cu tensiunea mare trebuie să o consume. De asemenea, aceasta este cantitatea zilnică recomandată de Center for Disease Control and Prevention (CDC) pentru bebeluşii sub trei ani.

Alte organizaţii sugerează că adulţii pot trăi şi cu mai puţin. Conform American Heart Association(AHA), nivelul minim necesar este de sub 500 mg zilnic.


Această cantitate este imposibil de atins, cel puţin în Statele Unite. Din cele 3.400 mg consumate zilnic, circa 2.400 provin din sarea din mîncărurile procesate sau preparate. Astfel, în primul rînd, ar trebui să se renunţe la acest tip de mîncare.

Un nivel sub minimul menţionat poate duce la o serie de probleme majore, mai ales la apariţia condiţiei numită hiponatremie, care apare atunci cînd sodiul este prea diluat în corp, ducînd la suprasaturarea celulelor cu apă. Celulele inflamate pot aduce o sumedenie de probleme de sănătate, precum durere de cap, greaţă, oboseală, iar în unele cazuri extreme chiar şi moarte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?