X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De ce ți se ridică părul pe mînă cînd asculți muzică

29 iul. 2019,, 03:00   Externe
4219 1

În cazul în care ai simțit vreodată că ți se face pielea de găină și se ridică părul pe mînă în timp ce ascultai o piesă, nu ești singur. În plus, există o explicație logică pentru acel fenoment aparent neobișnuit.

Premisa este una cît se poate de simplă. Îți pui cîștile pe urechi cu piesa preferată sau asculți un artist foarte talentat la TV. Imediat, simți o senzație în corp care se reflectă în piele de gîină, iar părul de pe brațe, în mod vizibil, se ridică în sus. Nu trebuie să fie aceeași piesă pentru fiecare dintre noi, dar fenomenul cu siguranță există. Partea interesantă este însă că nu se aplică tuturor celor care ascultă muzică.

Încercînd să afle care este explicația din spate, un cercetător de la Universitatea de Sud din Californa (USC) a făcut o analiză detaliată a fenomenului. Alissa Des Sarkissian lucrează la Institutul de Creativitate și Creier din cadrul USC. Ea a observat că în momentul în care ascultă Nude la Radiohead, respirația i se sincronizează cu ritmul muzicii, ritmul cardiac i se încetinește, iar concentrarea pe piesa crește. Este capabilă să simtă mult mai bine emoțiile transmise de melodie și versuri, iar corpul ei reacționează la respectivele emoții.

Alissa Des Sarkissian și Matthew Sachs au făcut împreună un studiu pe persoanele care experimentau pielea de găină cînd ascultau muzică. Cu acest scop, au fost analizate 20 de studenți. Jumătate dintre ei au spus că li s-a ridicat părul pe mînă în timpul unei melodii. În același timp, le-a fost scanată și înregistrată activitatea neuronală din timpul audiției, împreună cu ritmul cardiac și conductanța pielii. Piesele de test au fost în număr de trei și toate au fost alese de subiecții experimentului.

În final, cei care au experimentat piele de găină și ridicarea părului se pare că au fost conectați mental și emoțional cu melodia pe care o ascultau. La nivel cerebral, fibrele care conectează cortexul auditor cu părțile creierului responsabile de sentimente sînt mai dense, ca o indicație a faptului că există o conexiune mai puternică între ele. Din păcate, nu este foarte clar dacă respectiva conexiune se crează în timp sau dacă unii oameni sînt pur și simplu predispuși din naștere la aceste reacții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?