TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

De ce ți se pare că timpul trece mai repede cînd îmbătrînești

De ce ți se pare că timpul trece mai repede cînd îmbătrînești

Cred că toți am avut impresia că, odată cu înaintarea în vîrstă, timpul trece mai repede. Atunci cînd te gîndești la copilărie, îți aduci aminte că zilele parcă nu se mai terminau.

Aceasta nu este doar o impresie. Într-adevăr, percepția asupra timpului este accelerată pe măsură ce înaintăm în vîrstă.

În acest sens, există nenumărate ipoteze care încearcă să-ți explice de ce anumite lucruri, care odată păreau că necesită mult timp, acum trec cu o viteză cu care nu reușești să ții pasul.


Cea mai plauzibilă dintre acestea este propunerea psihologului Pierre Janet din 1877. Acesta spunea că timpul pare că trece mai repede cînd îmbătrînim, deoarece fiecare nouă experiență este o fracțiune mai mică, care face parte dintr-un întreg – durata vieții noastre.

„Cînd ai cinci ani, un an reprezintă 20% din viața ta. Cînd ai 50 de ani, cifrele se schimbă și un an ajunge să reprezinte doar 2%”.

Cu alte cuvinte, această idee a fost reiterată și de Maximilian Kiener prin site-ul său. În introducere, site-ul precizează că acest fenomen are loc pentru că percepem timpul relativ raportat la absolutul cu care îl putem compara.

„Atunci cînd ai o lună de viață, o săptămînă este un sfert din întreaga ta existență, iar spre sfîrșitul primului an, devine doar a 50-a parte”, mai menționează acest site.

Wittman și Lehnhoff au o altă ipoteză care se leagă de presiunea sub care, cîteodată, timpul te pune. Aceștia susțin că timpul pare că trece mai repede atunci cînd ești sub presiune. Aceasta este o ipoteză destul de logică, avînd în vedere că între 16 și 50 de ani luăm multe decizii sub presiune.

De exemplu, închipuie-ți că ai 50 de ani și încă nu ți-ai atins scopul pe care îl urmăreai în carieră. Cînd realizezi că mai ai în jur de 15 ani să faci asta, timpul parcă începe să ia la goană și îți dai seama că mai ai destul de puțin la dispoziție.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load