De ce și ce vorbin noi în somn?

De ce și ce vorbin noi în somn?

Multe persoane sînt îngrijorate de ce ar putea spune în timpul somnului, iar un studiu recent al cercetătorilor francezi de la Spitalul Pitié-Salpêtrière confirmă că temerile sînt justificate.


În mare, în timpul somnului spunem lucruri mai negative decît o facem atunci cînd sîntem treji, scrie Live Science.


Pentru a studia vorbitul din timpul somnului, cercetătorii au înregistrat aproape 900 de cazuri de la 230 de adulţi pe parcursul unei nopţi sau a două nopţi consecutive, în condiţii de laborator.


Aceste episoade au fost clasificate în funcţie de prolixitate, tăcere, ton, politeţe şi limbaj abuziv.


Cercetătorii au aflat că 59% dintre zgomote erau nonverbale sau neinteligibile, precum rîsul sau şoptitul.


Dintre cele care au fost inteligibile, un număr surprinzător de mare de situaţii au inclus cuvinte şi tonuri agresive: 22% aveau limbaj licenţios, iar 24% aveau un conţinut negativ. Aproape 10% conţinea cuvîntul „nu” într-o anumită formă. Ca o comparaţie, cuvîntul „nu” apare în vorbirea curentă din timpul zilei în doar 2,5% din cazuri.


Cercetătorii vin cu o teorie care să explice această negativitate, numită Threat Simulation Theory, care presupune că visele sînt o simulare care „antrenează” creierul pentru ameninţările care pot avea loc în timpul stării de veghe, oferind indicii cu privire la scopul evolutiv al somnului.


Desigur, studiul a fost efectuat cu participanţi francezi, iar nuanţele pot diferi de naţionalitate.


De asemenea, în afară de conţinutul mai mare de negativitate şi trivialităţi, discursul era normal, formulat corect gramatical şi respecta tiparele cu privire la pauzele dintre cuvinte şi numărul acestora, sugerînd că în timpul somnului funcţionează acelaşi sistem neuronal şi susţinînd ideea că sistemul nervos este foarte activ în timpul etapelor de somn.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load