TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

De ce se îngălbenesc paginile cărților în timp și cum poți să oprești asta

De ce se îngălbenesc paginile cărților în timp și cum poți să oprești asta

Dacă ai ținut vreodată în mînă o carte sau un ziar foarte vechi, atunci ai observat probabil acea tentă gălbuie. Dacă te-ai întrebat vreodată de unde provine, atunci ești pe cale să afli răspunsul.


Conform profesoarei de chimie Susan Richardson de la University of South Carolina, materialele din care este realizată hîrtia sînt predispuse la îngălbenire în timp. Hîrtia este, de regulă, făcută din lemn. La rîndul său, lemnul este compus din celuloză și lignină.


Celuloza este o substanță incoloră, care reflectă atît de bine lumina încît percepem hîrtia ca fiind albă. Lignina însă este o un polimer care, odată expus la lumină și la aer, își schimbă structura moleculară. Acest polimer este susceptibil la oxidare, adunînd oxigen în plus în structura sa.


Moleculele de oxigen care apar rup legături în structura ligninei și formează regiuni moleculare numite cromofori. Acești cromofori reflectă anumite lungimi de undă, pe care noi le percepem drept culori – în cazul de față, drept galben sau maroniu.


În mod normal, producătorii de hîrtie caută să elimine cît mai multă lignină, pentru ca produsul final să rămînă alb cît mai multă vreme. În cazul ziarelor, hîrtia are mai multă lignină, motiv pentru care acestea au tendința să se îngălbenească mai rapid decît o carte.


La pol opus se află pungile de hîrtie din magazine, care nu sînt albite. Surplusul de lignină le face suficient de puternice pentru a putea să adăpostească cumpărăturile fără să se rupă.


Dacă vrei să îți conservi cît mai bine cărțile, Richardson a subliniat că oxigenul este inamicul. „Păstrează cartea într-o cutie perfect închisă și înlocuiește oxigenul cu nitrogen, argon sau alt gaz inert, și ai terminat”, a zis chimista. Dacă nu ai la dispoziție gaze inerte care să te ajute, amintește-ți să îți ții cartea departe de razele soarelui, într-un loc cît mai întunecat și mai ferit de razele soarelui.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load