De ce nu trebuie să bei cafea imediat după ce te trezeşti

De ce nu trebuie să bei cafea imediat după ce te trezeşti

Unele persoane nu pot funcționa bine dacă nu își încep ziua cu o ceașcă de cafea.

Însă, un specialist neurolog susține că această băutură nu are efect maxim cînd este consumată la prima ora.

Cafeaua este eficientă dacă este băută între orele 9.30 și 11.00. Potrivit dr. Steven Miller, neurolog la Universitatea de Științe Medicale din Maryland, cafeaua este bine să fie consumată atunci cînd nivelul de cortizol din organism este scăzut, deoarece cofeina interacționează cu acest hormon. În opinia specialistului, persoanele care-și beau cafeaua atunci cînd nivelul de cortizol este crescut, adică între 8-9, dezvolta toleranța la cofeină, făcînd-o mai puțin eficientă.

Nivelul cortizolului în organism este, de obicei, mare imediat ce o persoană se trezește din somn și începe să scadă la aproximativ o oră după aceea. Doctorul Miller susține că în această perioadă de scădere a nivelului de cortizol, o ceașcă de cafea dă un impuls organismului, încurajînd producția de cortizol fără ca persoana respectivă să capete o rezistență la cofeină.

De asemenea, conform teoriei specialistului american, cafeaua trebuie evitată în jurul prînzului și între orele 17.30 - 18.30, atunci cînd se înregistrează vîrfuri ale nivelului de cortizol.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load