COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce din cauza stresului apar problemele digestive

De ce din cauza stresului apar problemele digestive

Oamenii de știință americani au descoperit că hormonul iubirii, oxitocina, sînt legătura dintre stres și problemele digestive.

Neurofiziologii americani au descoperit că hormonul iubirii, oxitocina, este legătura dintre stres și problemele digestive. Rezultatele cercetării au fost publicate în The Journal of Physiology, transmite sputnik.md

Se știe că stresul interferează cu funcția gastro-intestinală, provocînd balonări, disconfort, greață și diaree. Cercetările anterioare au arătat că nervii și rețelele neuronale care reglează funcția musculară gastrică și golirea gastrică răspund la stres prin modificarea răspunsurilor și activității acestora.


Oamenii de știință de la Colegiul de Medicină de la Universitatea din Pennsylvania, folosind noi modalități de manipulare a neuronilor, au reușit să urmărească rețelele neuronale din creierul șobolanilor care sînt afectați de hormonul oxitocină eliberat de hipotalamus ca răspuns la stres. În același timp, au măsurat motilitatea gastrică și intestinală a animalelor.

Multă vreme s-a crezut că efectul oxitocinei asupra nervilor din creier, care reglează funcțiile tractului gastro-intestinal, este neglijabil. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor au arătat că lanțurile de oxitocină joacă un rol important în răspunsul stomacului la stres.

Activarea acestor circuite întîrzie golirea gastrică și accelerează simultan tranzitul colonului. Primul provoacă balonare, datorită faptului că mîncarea este reținută în stomac, disconfort și greață, iar cea de-a doua provoacă diaree.

În cadrul experimentelor, cercetătorii au indus diferite forme de stres la șobolani și au manipulat rețelele neuronale de oxitocină, care le-au permis să activeze sau să inhibe activitatea musculară din stomac, precum și să măsoare timpul de golire gastrică.

Rezultatele au arătat că circuitele neuronale de oxitocină joacă un rol important în răspunsul stomacului la stres - activarea lor elimină golirea gastrică întîrziată văzută în răspunsurile la stres acut sau cronic, crescînd tonusul și motilitatea gastrică și permițînd astfel adaptarea la stres. Invers, suprimarea acestor rețele neuronale împiedică adaptarea la stres, întîrziind golirea gastrică și reducîndu-i tonusul.

Cercetătorii subliniază că capacitatea de a răspunde în mod adecvat la stres este importantă pentru funcțiile fiziologice normale. Tulburările digestive legate de stres sînt frecvente în special la femei.

„Femeile sînt mai vulnerabile la stres și la patologiile legate de stres, cum ar fi anxietatea și depresia, iar tulburările gastro-intestinale sînt mai frecvente printre ele”, a spus coautorul Alberto Travagli într-un comunicat de presă al Societății Americane de Fiziologie. Studiile noastre anterioare au arătat că circuitele nervului vag sînt organizate diferit la bărbați și femei și acum finalizăm o serie de studii care explorează rolul și mecanismele prin care oxitocina modulează funcția gastrică la femeile stresate. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea unor terapii specifice pentru a atenua starea femeilor cu tulburări gastro-intestinale. "

Autorii consideră că este important să se înțeleagă mecanismele care guvernează funcțiile gastrice pentru a determina obiectivele tratamentului eficient al răspunsurilor gastrice perturbate la stres, iar noul lor studiu oferă informații importante despre rolul oxitocinei în controlul rețelelor neuronale care afectează sistemul digestiv în timpul stresului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load