COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum te vindecă mersul desculț de boli destul de grave

Cum te vindecă mersul desculț de boli destul de grave

Mersul desculț direct pe pămînt are mai multe beneficii decît ai crede. Specialiștii spun că mersul desculț e și un bun tratament împotriva unor boli cronice degenerative.

Azi, cînd cineva îți spune să mergi desculț ai impresia că te ia în rîs și mai că-ți vine să-l și pocnești, dar să nu uiți că umanitatea nu s-a născut încălțată. Strămoșii noștri primitivi umblau doar desculți pe cele mai acidentate terenuri. Chiar și azi bunicii ne mai povestesc că atunci cînd erau ei copii, obișnuiau să umble kilometri întregi fără încălțări și era mai bine.

Specialiștii au văzut că mersul desculț are numeroase beneficii asupra sănătății organismului. Pentru că la nivelul tălpilor se află foarte mulți centri nervoși, atingerea pămîntului stimulează sistemul nervos și circulația.


Oamenii de știință spun că simplul contact cu pămîntul ne încarcă cu energie, la propriu. Planeta noastră e ea însăși încărcată cu o sarcină negativă. Imaginează-ți că ești ca o baterie și pămîntul este acumulatorul iar tălpile tale sînt capetele acelea metalice prin care se realizează contactul. Energia pe care organismul tău o preia este o bună sursă de antioxidanți și distruge electronii radicali liberi.

Cum se traduce mai exact acest fenomen fizic și chimic? Un studiu din cadrul Journal of Environmental and Public Health demonstrează că umblatul desculț prin iarbă și pe pămînt fin poate chiar să te vindece în timp de anumite boli cronice degenerative. Este un tratament prin stimularea psihicului.

De asemenea, mai contribuie și la diminuarea stresului, reducerea riscului inflamațiilor, te face mai rezistent la dureri fizice și te ajută să dormi mai bine noaptea.

Un studiu de la Universitatea din California ne arată că și o oră de mers desculț prin natură contribuie la restabilirea fluxului normal al circulației sîngelui la nivelul feței. Asta înseamnă că țesuturile se regenerează mai repede și îmbunătățește aspectul facial. Îți dispare acea paluare care dă impresia că ai fi bolnav sau că nu te imți bine. După ore în și petrecute în fața ecranelor, ar fi bine venită o recreere de acest fel.

Și încă ceva: reduce vîscozitatea sîngelui, care e cea mai întîlnită cauză a bolilor de inimă și cu tensiunea.

Azi, lipsa timpului liber nu ne permite să ne ocupăm mai mult de noi și aproape mereu umblăm încălțați, chiar și în casă, cu acei papuci. Omul s-a învățat de cîteva sute de ani să umble doar încălțat, dar ignoră cît de benefic e mersul desculț. În timp ce încălțămintea îți protejează tălpile, îi face rău psihicului.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load