COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum te ajută sauna să ţii infarctul departe

Cum te ajută sauna să ţii infarctul departe

Persoanele care vizitează frecvent o saună au risc de infarct mai mic decît cei care aleg acest mod de relaxare mai rar, arată un studiu publicat în jurnalul american Neurology.

Potrivit oamenilor de știință, cei care fac saună de patru-șapte ori pe săptămînă sînt cu 61% mai puțin predispuși să facă un atac de cord față de cei care vizitează sauna doar o dată pe săptămînă.

Pentru cei care frecventează sauna de două sau de trei ori pe săptămînă, scăderea riscului de infarct este mai puţin puternică, de 14%.

Studiul, care a fost realizat pe 1.600 de finlandezi cu vîrsta cuprinsă între 53 şi 74 de ani pe o perioadă medie de 15 ani, este primul care stabileşte în mod direct o corelaţie între mersul la saună şi atacurile de cord.


Cercetătorii susțin că rezultatele studiului rămîn neschimbate chiar și atunci cînd sînt luați în considerare factori terți precum colesterolul, fumatul sau diabetul.

Aceste rezultate „sugerează că sauna, pe care oamenii o practică pentru relaxare sau plăcere, are efecte benefice asupra sănătăţii vasculare”, a indicat Setor Kunutsor, de la Universitatea din Bristol.

„Saunele par să reducă tensiunea arterială, ceea ce poate sta la originea efectului pozitiv asupra riscurilor de atac”, a adăugat el.

În Finalanda, utilizarea saunei este extrem de populară. Majoritatea locuitorilor acestei țări au instalată o saună în casă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load