Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum se protejau oamenii de gripă în urmă cu un secol

22 mar. 2020,, 03:00   Externe
4368 0

Cea mai gravă pandemie de gripă din istorie a fost gripa spaniolă din 1918-1919. A infectat aproximativ 500 de milioane de oameni (în jur de o treime din populația lumii) și a ucis aproximativ 50 de milioane de persoane, mai mult decît numărul victimelor din Primul Război Mondial.

Chiar și astăzi, focarele de gripă sezonieră rămîn mortale. În fiecare an, între 291.000 și 646.000 de oameni mor din cauza bolilor respiratorii legate de gripă sezonieră.

În prima jumătate a secolului XX, oamenii foloseau o varietate de măsuri pentru a încerca să se protejeze de gripă. Una dintre aceștia era camforul, o substanță extrasă din Cinnamomum camphora sau arborele de camfor, transmite NOI.md cu referire la incredibilia.ro.

Profesorul Bordier, de la Universitatea din Lyon, Franța, prezintă invenția sa: o mașină despre care susținea că putea vindeca răceala în cîteva minute.

Oamenii purtau la gît pungulițe cu camfor pentru a se proteja de virus, iar asistenții medicali și medicii le făceau pacienților infectați injecții cu camfor în brațe și în picioare, cu ace hipodermice.


Astăzi, camforul este unul dintre ingredientele active în mai multe medicamente și produse disponibile pe piață. Alte măsuri de precauție împotriva gripei erau gargara cu apă sărată, purtarea măștilor și consumul de portocale.

Acestea rămîn idei bune, dar chiar și pentru cei care au deja obiceiuri benefice pentru sănătate, autoritățile medicale subliniază că vaccinarea anuală rămîne una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a gripei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?