COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum scăpăm de stres

Cum scăpăm de stres

Adeseori ne plîngem că timpul nostru este limitat, că nu mai avem timp de familie, să ne bucurăm de viaţă, nu mai avem timp să facem sport, să măncăm şi chiar să dormim.

În realitate, afirmă specialiştii, nu timpul este limitat, ci nu reuşim să ne gestionăm foarte bine stresul din viaţa noastră.

Managementul stresului nu este doar o expresie frumoasă, ci este o ştiinţă care porneşte de la identificarea unor presiuni exterioare la care fiinţa umană este supusă într-un mod sistematic şi apoi caută să reducă la minim reacţia negativă a corpului la factorii externi sau cauzatori de stres prelungit, prin aplicarea unor tehnici specifice.

În opinia profesoarei de yoga Dana Ţupa, expunerea prelungită la stres a corpului şi minţii este cauza principală sau adiacentă pentru mai multe probleme de somatice sau de natură psihologică, precum: probleme de concentrare, nerăbdare, dureri de cap, infertilitate, ulcer, hiper sau hipotensiune, insomnie, slăbire sau îngrăşare rapidă, răceli repetate, dureri musculare, căderea părului, dureri în piept, nervozitate, concentraţie mare de colesterol în sînge, oboseală cronică etc.


“Succesul individual constă de cele mai multe ori în capacitatea de a obţine echilibrul interior, astfel încît, indiferent de ceea ce primim din exterior, să reuşim să trecem cît mai bine peste momentele dificile. Ceea ce căutăm avid, chiar la modul inconştient, este de fapt un echilibru interior pentru a face faţă presiunilor de zi cu zi. Pînă în momentul de faţă, se cunosc destul de multe posibilităţi de a obţine acest echilibru emoţional şi energetic, care din păcate sînt destul de puţîn promovate în Romînia, dar practicate pe scară largă în Occident şi Orient. Am putea să enumerăm cîteva dintre aceste modalităţi sau tehnici ce ne pot ajută pe această linie: tehnici de relaxare şi trainingul autogen, terapia cognitive, meditaţia, artă respiraţiei, medicină naturistă, EFT, NLP, yoga, tai chi etc. Aproape toate aceste tehnici enumerate au ca numitor comun echilibrarea ambelor aspecte: emoţional şi energetic deodată. Nu este deloc întîmplător, întrucît aceste două aspecte merg mîna în mîna, se potenţează reciproc şi depind una de cealaltă”, explică profesoara de yoga Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy.

Mai mult, specialistul afirmă că, în Romînia, se promovează adesea, la scară largă, mişcarea, ceea ce este extraordinar, însă nu se ţine cont de faptul că latura emoţională şi energetică sînt lăsate pe planul secundar, deşi omenirea se pare că este afectată din ce în ce mai mult de lipsa de energie şi implicit de reacţii emoţionale mai degrabă negative.

Metode de reducere a stresului

Conform profesoarei de yoga Dana Ţupa, există diverse modalităţi de eliminare sau cel puţin diminuare a stresului, precum:

EFT (emoţional freedom technique)

EFT mai este denumită şi ‘’acupunctură emoţională combinată cu NLP’’, în care se stimulează anumite meridiane energetice prin baterea lor cu vîrful degetelor. Făcută într-un mod corect, această tehnică reduce procesul de vindecare terapeutică, în anumite situaţii, de la luni la cîteva minute. Şi din moment ce stresul emoţional contribuie la durere, boli şi alimente, constatăm că EFT oferă incredibile eliminări ale durerilor fizice.

Relaxarea

Relaxarea este o tehnică pe care o cunoaştem, dar nu o practicăm. Importantă ei este imensă, cu atît mai mult cu cît, ea se leagă direct de capacitatea noastră de a ne echilibra la nivel mental şi energetic, dar un numai. “Simpla observare a persoanelor stresate este suficientă pentru a ne da o cheie ce poate deschide cufărul secret al eliminării acestuia. Există un raport direct între stres şi lipsa relaxării. Cu alte cuvinte, printr-o relaxare cît mai profundă, putem obţine diminuarea şi chiar eliminarea stresului. Putem face meditaţii diverse, putem învaţă să respirăm în mod conştient, putem face mişcări uşoare, fără a ne istovi, ascultă muzică etc”, declară profesoara de yoga Dana Ţupa.

NLP (programare neurolingvistică)

NLP, devenit tot mai popular în Romînia, este un proces multidimensional ce dezvoltă competenţe comportamentale, flexibilitatea, gîndirea strategică, înţelegerea mentală şi cognitivă aflate în spatele unui proces comportamental. NLP pune la dispoziţie unelte şi abilităţi de dezvoltare a fiinţei umane pînă la stadiul de excelenţă, dar în acelaşi timp stabileşte un sistem de credinţe şi supoziţii despre fiinţă umană, despre comunicare, şi despre procesul schimbării. În acelaşi timp, reprezintă un proces de cunoaştere interioară, de explorare a identităţii.

Yoga şi meditaţia

Sistem milenar în evoluţia şi armonizarea pe multiple planuri şi niveluri ale fiinţei umane, Yoga oferă un set de tehnici şi exerciţii fizice (hatha yoga), precum şi meditaţii variate (asupra respiraţiei, asupra unui suport vizual, sau pe muzică). Sănătatea şi longevitatea fac parte din moştenirea înţelepţilor Rishi, care au lăsat Cunoaşterea şi Experienţele acumulate, la dispoziţia celor doresc să practice.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load