COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum să lucrezi de acasă fără să-ți fie greu

Cum să lucrezi de acasă fără să-ți fie greu

Epidemia de coronavirus şi măsurile de izolare luate în majoritatea ţărilor, cu scopul descurajării interacţiunilor sociale determină tot mai multe companii să-şi încurajeze angajaţii să lucreze de la un nou tip de birou: cel de acasă.

La prima vedere, acest tip de muncă pare un vis devenit realitate: angajatul nu mai pierde timp (şi bani) cu transportul pînă la serviciu şi este scutit de interacţiunea cu eventuali colegi de birou enervanţi, transmite Noi.md cu referire la Digi24.ro.

Reversul medaliei îl poate reprezenta acuta senzaţie de singurătate, dar şi faptul că lucratul de acasă necesită mai multă disciplină, din partea angajatului, se arată într-o analiză CNN.


„Cred că cel mai mult se subestimează impactul psihologic al faptului că eşti de unul singur”, a apreciat, pentru CNN, David Hassel, CEO la o companie americană care furnizează servicii de software, unde 40% dintre angajaţi lucrează de acasă.

În plus, „unii angajaţi se pot simţi vinovaţi că lucrează de acasă şi au tendinţa de a lucra chiar mai mult decît atunci cînd ar sta la birou”, a declarat David Rabin, vicepreşedinte al departamentului de global marketing, la Lenovo.

Astfel, cei obişnuiţi deja cu munca „de acasă” au cîteva sfaturi pentru cei care experimentează, pentru prima oară acest tip de activitate.

Sfatul 1: Ia o pauză

Să recunoaştem deschis: nimeni nu lucrează opt ore, pe ceas, non-stop, la birou. Există pauze de cafea, plimbări agale pînă la cantina unde se mănîncă prînzul, sau momente în care pur şi simplu stai de vorbă cu ceilalţi colegi de birou.

Iar faptul că lucrezi de acasă nu înseamnă că nu îţi poţi permite astfel de pauze sau momente de respiro.

Dacă apeşi, din cînd în cînd, butonul „Pauză”, acest lucru s-ar putea chiar să-ţi mărească productivitatea.

„Luarea unei pauze te ajută să vezi lucrurile din altă perspectivă şi să găseşti eventuale răspunsuri la problemele tale”, a declarat, pentru CNN, Julie Morgenstern, autor al mai multor cărţi despre productivitate şi organizarea eficientă a timpului.

Sfatul 2: Alege-ţi un loc în casă de unde să lucrezi. Nu, patul din dormitor nu e bun pentru asta

Oricît de ciudat ar părea, lucratul de acasă reprezintă un „mediu diferit de muncă”. Un sfat important este ca angajaţii care lucrează de acasă să-şi găsească un spaţiu pe care să-l asocieze strict cu munca: o cameră distinctă, un anumit birou. Lucratul la laptop întins pe patul din dormitor nu este indicat.

„Păstraţi anumite spaţii din casă pentru activităţi care nu au nicio legătură cu munca”. „Este dificil să te relaxezi stînd întins pe pat sau pe canapea, dacă asociezi astfel de locuri cu jobul”, a avertizat Morgenstern, care a adăugat că unele zone din casă trebuie să fie clar delimitate pentru muncă și, respectiv, pentru recreere ori relaxare.

Sfatul 3: Nu vei mai pierde timp cu mersul la muncă și întorsul acasă. Profită de asta ca să stai mai mult cu cei dragi

O bună parte din timpul alocat muncii la birou o reprezintă timpul pierdut în trafic, atunci cînd mergi dimineața spre serviciu și cînd te întorci seara acasă. Dar, dacă programul tău începe la ora 9, iar tu lucrezi de acasă, nu înseamnă că te poți trezi la 8:45.

„Folosește timpul pe care îl aloci, de regulă, dimineața deplasării pînă la serviciu, pentru a sta împreună cu ai tăi și cu familia”, a spus Morgenstern.

Iar atunci cînd ieși din tură, specialistul consultat de CNN este de părere că e bine dacă îți și schimbi hainele pe care le purtai cu altele, mai comode, „pentru a semnaliza astfel minții tale că ai terminat munca pe ziua respectivă”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load