COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum poți lua masa în oraș în siguranță, fără a te molipsi de COVID-19

Cum poți lua masa în oraș în siguranță, fără a te molipsi de COVID-19

Două dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică pentru a reduce răspîndirea infecției sînt aproape imposibile cînd iei masa în oraș. În primul rînd, este greu să mănînci sau să bei în timp ce porți o mască de față.

În al doilea rînd, distanțarea socială este dificilă în spațiile strîmte, în mod normal, înțesate de scaune și chelneri care servesc printre mesele ocupate toată seara, transmite timpul.md.

Deci, la ce ar trebui să fii atent și cum poți tu să reduci riscul de infecție cu noul coronavirus? Iată răspunsuri la cîteva întrebări comune.


Ce distanță ar trebui să existe între mese?
Auzim adesea păstrează distanța de 2 metri față de ceilalți. Este distanța minimă necesară pentru o distanțare sigură. Regula „2 metri” se bazează studii care arată că picăturile respiratorii se răspîndesc pe această distanță. Dar aceștia se pot răspîndi șipe distanțe mai mari.

Este suficient să poarte doar chelnerii mască?
Dacă aceștia poartă măști, acest lucru va permite un strat de protecție, dar clienții care mănîncă și vorbesc ar putea răspîndi virusul. O modalitate de a atenua acest risc în această situație, cel puțin din punct de vedere al sănătății publice, ar fi să ai mese înconjurate de bariere de protecție, cum ar fi plexiglas, sau să așezi mese în camere separate cu uși care să poată fi închise. Terasele ar trebui să limiteze fiecare masă la un singur chelner care servește totul. Deși comanda ar putea dura mai mult.

Ar trebui să cer ustensile de unică folosință și să șterg totul?
Spălarea regulată a vaselor și tacîmurilor vor inactiva virusul. Nu este nevoie de produse unică folosință. Masa trebuie, de asemenea, curățată și dezinfectată între utilizări și marcată ca igienizată.Meniurile sînt ceva mai problematice, în funcție de material. Meniurile din plastic ar putea fi dezinfectate. Meniurile de unică folosință ar fi mai ideale.

Pot lua virusul din mîncare?
Riscul de a te infecta cu noul coronavirus din alimente este foarte mic. Acesta este un virus respirator al cărui mod principal de transmitere este tractul respirator superior sau inferior prin picături sau aerosoli care intră în gură, nas sau ochi. Trebuie să intre în tractul respirator pentru a provoca infecții și nu poate face acest lucru prin intermediul stomacului sau al tractului intestinal.

De asemenea, virusul nu este foarte stabil în mediu. Studiile au arătat că își pierde jumătatea concentrației virale după mai puțin de o oră pe cupru, trei ore și jumătate pe carton și puțin sub șapte ore pe plastic. Dacă produsele alimentare ar fi fost contaminate în timpul pregătirii, temperatura de gătit ar inactiva mult dacă nu tot virusul. Utilizarea măștilor și menținerea unei bune igiene a mîinilor de către cei care pregătesc mîncarea ar trebui să reducă semnificativ riscul de contaminare a alimentelor.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load