X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum pot fi folosite frunzele uscate

2 noi. 2019,, 16:15   Externe
9167 1

Frunzele care cad toamna din copaci sînt foarte valoroase pentru gradina dumneavoastra deoarece ele au de doua ori mai multe minerale decît alte îngrașăminte, cum ar fi bălegarul.

De exemplu, o frunză de arțar are mai mult de 5 procente minerale, în timp ce acele de pin conțin calciu, magneziu, nitrogen, fosfor și alte elemente într-un procent de 2,5 din greutatea lor. Acest lucru se explică prin faptul ca majoritatea copacilor au rădăcini adînci, iar asta le permite să absoarbă minerale mai ușor; o mare parte din acele minerale se duce în frunze. De fapt, aceste daruri multicolore care cad din copaci sînt foarte valoroase pentru cantitățile mari de materie organică pe care le conțin și care pot îmbunatăți structura pamîntului. Ele ajută la aerisirea solurilor argiloase, previn uscarea solurilor nisipoase, absorb apa de ploaie controlează evaporarea.

Unii oameni se plîng ca nu știu cum să obțina compost din frunze. Facem o grămada din frunzele din gradina, spun ei, dar fara nici un rezultat. Aceasta este una din plîngerile des auzite.

Sînt două lucruri de care trebuie să va ocupați pentru ca sa transformați cu succes frunzele în compost:

1. Adăugaţi nitrogen peste frunze. Nitrogenul este elementul care face să cresască temperatura în interiorul grămezii de frunze. Balegarul este cea mai buna sursă de nitrogen pe care il puteți folosi și un amestec de 5 parți frunze la 1 parte bălegar va face ca acestea să se descompună mai repede. Dacă nu aveți balegar folosiți alte surse de nitrogen.


2. Taiați sau rupeți frunzele, acest lucru va garanta succesul.

Gramada de frunze pe care vreti sa o transformati in compost poate avea orice forma si mărime, dar majoritatea oamenilor prefera forme dreptunghiulare, pentru ca sînt mai usor de folosit. Este o idee buna sa asezati materialul în tînduri:

– incepeti cu un strat de frunze rupte sau sfasiate, gros de 15 cm.
– adaugati apoi un strat de 5 cm de material organic cu nivel de nitrogen mai mare decat cel al frunzelor. Puteti alege ceva din lista urmatoare: balegar, gunoi, iarba verde sau corzi de vita de vie din gradină. Mai puteți adauga si materiale cu nivel scazut de nitrogen, cum ar fi: rumegus, paie, stiuleti de porumb sau iarba uscata.

Gramada trebuie sa fie umeda, dar nu sa musteasca de apa. Nu uitati sa intoarceti cu o furcă frunzele cam la 3 saptamani sau mai devreme, daca vreti.

Daca amestecati straturile de frunze si materiale organice de 3-4 ori pîna primavara tîrziu, veți avea o cantitate buna de compost potrivita pentru plantările de sezon.

Puteti obtine compost si in 14 zile, daca respectati pasii urmatori:
1. Rupeti sau sfîsiati frunzele.
2. Amestecati 4 parti frunze cu 1 parte balegar sau alte materiale cu supliment de nitrogen.
3. Intoarceti gramada la 3 zile. Nu este greu, pentru că frunzele sînt rupte, deci compostul este usor.

Si încă un sfat: puteti acoperi gramada de compost cu o folie de plastic – tine de cald si impiedica uscarea sau udarea mai mare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?