Cum poluează atmosfera substanţele chimice din săpun

Cum poluează atmosfera substanţele chimice din săpun

Substanţele chimice din produsele de consum utilizate zi de zi, cum ar fi săpunul, reprezintă o sursă majoră de poluare a atmosferei comparabilă cu cea a gazelor de eşapament.

Săpunurile eliberează o cantitate semnificativă de produse petrochimice şi „concurează” cu transportul ca poluator major al aerului în marile oraşe. Poluarea atmosferei se află pe locul cinci în lume printre riscurile pentru sănătate, scrie Rador.

Autorităţile din multe ţări sînt supuse presiunii de a asigura un aer curat. Cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă din Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA indică faptul că substanţele chimice toxice din mediul urban nu provin doar din transport. Oamenii de ştiinţă au examinat contribuţia compuşilor organici volatili la poluarea aerului. Acestea sînt substanţe chimice care pot produce atît particule fine, cît şi ozon.

Ele sînt conţinute de multe produse utilizate frecvent, cum ar fi cernelurile, adezivii, agenţii de curăţare, produsele de îngrijire personală, solvenţii, parfumurile, pesticidele obţinute din produse petroliere. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, aceste produse zilnice sînt responsabile pentru jumătate din compuşii organici volatili din oraşele industriale. Rezultatul este surprinzător, deoarece doar aproximativ cinci procente din ţiţei sînt rafinate pentru produse chimice de consum, iar din 95% sînt produşi combustibili.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load