COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum ne spălăm corect pe mîinile și fața cînd ne întoarcem acasă

Cum ne spălăm corect pe mîinile și fața cînd ne întoarcem acasă

Participăm toți la învingerea noului coronavirus purtînd mască în locurile publice. Vă atragem însă atenția că masca vă protejează doar dacă este purtată corect, adică vă acoperă nasul și gura.

Dar aerosolii, posibil contaminaţi, se pot depune pe toate zonele expuse, inclusiv pe tegumentele feței ori pe păr. Și toate aceste zone trebuie igienizate, cînd veniți acasă, transmite Protv.ro.

Odată ce v-ați dat masca jos, încep măsurile de igienă de acasă. Masca v-a ținut în siguranță nasul și gura, dacă ați purtat-o corect.


Aerosolii, posibil contaminați, au rămas însă pe suprafață acesteia. De aceea, masca se ridică de pe urechi și se îndreptă în față, apoi o puteți pune într-o pungă de hîrtie, care nu menține umezeala și pe care să notați data. Se poate refolosi, în deplină siguranță, după 4 zile.

Conf. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Dacă cineva a strănutat și există în aerosoli particule virale, în momentul în care aceste particule virale ajung și se depun pe suprafețe, după un timp vor fi inactivate”.

Cît trăiește un nor de aerosoli

Cînd cineva tușește, dar și cînd respiră, se elimină un nor biologic format din aer cald și umed, în care plutesc, în suspensie, picături de diverse dimensiuni.

Picăturile pot conține SARS COV-2. Prin evaporare, picăturile sînt reduse la aerosoli, adică la particule extrem de mici, uscate.

Aceastea rămîn în aer perioade lungi de timp. În cazul SARS COV 2, pînă la 3 ore. Treceți prin acest ”nor” într-un supermarket spre exemplu, iar particulele se pot depune ușor, atît pe piele, cît și pe păr. Și posibilii viruși trebuie inactivați imediat prin spălare.

Prof. dr. Sorin Țiplica, șef secție dermatologie Spitalul Colentina: ”Nu sîntem atît de obișnuiți să ne spălam fața și trebuie să avem grijă, cînd intrăm în casă, să ne spălăm toate tegumentele care au fost expuse, dacă am fost într-o zonă de contact cu alte persoane. Trebuie să ne spălăm toate tegumentele expuse!”.

Fața se spală cu apă și săpun mai puțin agresiv, tot 20 de secunde. E necesar să igienizați interiorul urechilor, dar și pielea din spatele acestora.

Insistați să spălați tegumentul de sub bărbie, pliurile ochilor și pliurile nasului. În pliuri, se adună microorganisme.

După igienizarea feței, și părul are nevoie de aceeași atenție. Părul se spală cu gel de duș sau șampon puțin agresiv, destinat utilizării zilnice.

Măsurile sînt valabile și pentru hipertensivi

De aceste măsuri au nevoie inclusiv persoanele care iau tratament pentru hipertensiune, cu suferințe cardiace sau care iau tratament cronic cu aspirină. În cazul acestora, medicația este cea care poate determina mici inflamații al pielii.

Prof. dr. Sorin Țiplica, șef secție dermatologie Spitalul Colentina: ”Și dacă determină? Dacă determină, trebui să subliniem că spălatul cu apă și săpun nu face rău! Rolul nostru, al dermatologilor, este să îi încurajăm să nu renunțe la apă și săpun. Aceste persoane ajung să se clătească cu apă. Apa rece dă o senzație plăcută și pare că lucrurile sînt bune, dar nu sînt! Apa și săpunul nu fac rău, eventual să folosească un săpun care este mai blînd”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load