Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cum munca la birou ne scurtează viaţa

5 oct. 2019,, 19:30   Externe
3623 0

De la stresul termenelor limită pînă la poziţia greşită în care stăm pe scaun, munca la birou ne predispune la numeroase probleme de sănătate.

1. Statul pe scaun în cea mai mare parte a zilei poate să ne scurteze viaţa.

Statul pe scaun are o multitudine de efecte negative asupra sănătăţii. Pe lîngă durerile constante de spate, umeri sau picioare, favorizează apariţia obezităţii, a diabetului, a bolilor de inimă şi a afecţiunilor muscularo-scheletice. Totuşi, meseriile a 86% dintre americani necesită statul pe scaun întreaga zi de muncă.

2. Felul în care stăm pe scaun ne poate afecta pe termen lung.

Cei care sînt nevoiţi să stea jos o zi întreagă sînt sfătuiţi să-şi aleagă un scaun confortabil, care susţine poziţia corectă a corpului. Statul gîrbovit la birou o zi întreagă poate să provoace artrită sau bursită, pe termen lung.


3. Folosirea unui birou de tip "bandă de alergat" ne predispune la accidentări.

Chiar dacă birourile cu bandă de alergat încorporată ajută la prevenirea obezităţii şi a unor boli cardiace, folosirea acestora la muncă necesită mai multă concentrare şi, implicit, creşte nivelul de stres şi riscul de accidentări la birou.

4. Imprimantele şi fotocopiatoarele pot cauza boli de plămîni.

Fotocopiatoarele pot să emită ozon dacă nu sînt curăţate periodic şi dacă nu le sînt înlocuite filtrele, provocînd iritaţii şi dureri în piept, chiar şi în cantităţi foarte mici. Imprimantele pot provoca boli de plămîni din cauza particulelor de toner, care pot să fie inhalate şi care pot ajunge relativ uşor în fluxul sanguin.

5. Munca mai mult de 10 ore pe zi poate să provoace un atac de cord.

Cercetările realizate în Europa au arătat că persoanele care lucrează zece sau mai multe ore pe zi sînt predispuse unui risc de a se îmbolnăvi de boli cardiace cu 60% mai mare decît restul participanţilor la studiu.

6. Un program neconvenţional de muncă favorizează creşterea în greutate şi ridică nivelul hormonilor de stres.

Persoanele care lucrează preponderent noaptea, cum sînt programatorii, sînt supuse unui risc sporit de a se îmbolnăvi de diabet, cancer sau boli cardiace. Totodată, cei care se trezesc tîrziu au un nivel scăzut de leptină, un hormon care controlează apetitul şi metabolismul, dar şi un nivel crescut de cortizol, supranumit şi hormonul stresului.

7. Ecranul computerului afectează vederea.

Chiar dacă ecranele calculatoarelor nu emit radiaţii, efortul pe care îl depunem pentru a urmări informaţiile timp de mai multe ore fără oprire are un efect negativ asupra vederii şi cauzează migrene. Deşi multe dintre efecte sînt temporare, riscul este unul serios şi nu trebuie neglijat.

8. Tastaturile murdare sînt periculoase.

Tastaturile murdare sînt focare importante de infecţie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în unele cazuri, acestea au de pînă la cinci ori mai multe bacterii decît toaletele şi pot prezenta chiar urme de E. Coli sau bacterii coliforme, ambele asociate cu toxiinfecţiile alimentare, sau stafilococi.

9. Ţinerea mouse-ului în acelaşi loc creşte riscul afecţiunilor cauzate de solicitări repetitive.

Acest tip de leziuni apar atunci cînd tendoanele sînt supuse la efort prea mare pentru mai mult timp decît ar trebui. Acestea pot fi cauzate de mişcări repetitive, de menţinerea unor poziţii incomode timp de mai mult timp sau de apăsarea prelungită cu mîna pe suprafeţe tari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?