COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum îți dai seama că ai depresie

Cum îți dai seama că ai depresie

Depresia este un termen folosit în mod liberal pentru mai multe semne ale unei perioade slabe sau proaste, dar depresia în sens clinic este altceva.

Așadar cum recunoaștem depresia în sens clinic care necesită ajutorul unui specialist?

În primul rînd, sînt semne specifice pentru această tulburare.

1. O perspectivă fără speranță
O perspectivă fără speranță în viață este semnul cel mai comun al acestei tulburări, vocalizat prin idei de genul ”Și de ce aș mai face ceva?”. Este foarte ușor să se pornească de la o întîmplare și să se ajungă pe spirala negativă a lipsei de speranțe în ceea ce privește propriile acțiuni.


2. Interes pierdut
Un alt semn important al depresiei majore este lipsa de interes sau retragerea din activitățile care erau foarte frecventate anterior sau care aduceau mare plăcere cum ar fi sporturile, hobby-urile sau ieșirile în oraș cu prietenii, transmite timpul.md.

O altă zonă importantă unde se pierde interesul în cazul unei tulburări depresive majore este sexul manifestat prin pierderea libidoului sau chiar impotență.

3. Probleme cu somnul și oboseală crescute
Oboseala crescută și alte probleme cu somnul, cum ar fi insomnia, sînt motive pentru care poate persoana nu mai poate avea același interes crescut pentru activitățile sale normale.
Problemele cu somnul, mai ales lipsa acestuia, pot duce și la anxietate.

4. Anxietate
Depresia nu cauzează anxietate, dar în general acestea au loc împreună. Simptomele pentru anxietate, care agravează depresia sînt:
• Nervozitate;
• Sentimentul de panică sau pericol;
• Ritm rapid al inimii;
• Respirația rapidă;
• Transpirație crescută;
• Mușchi care tremură sau tresaltă;
• Probleme în a gîndi clar sau a te concentra cu privire la orice altceva decît asupra a ceea ce ești îngrijorat.

5. Iritabilitate la bărbați
Studiile au arătat că bărbații cu depresie clinică tind să fie mai iritabili decît de obicei, și de asemenea tind să mai prezinte un comportament riscant, escapist, abuz de substanțe sau furie necontrolată pe alte probleme decît în realitate.

6. Schimbări în apetit și greutate
Oamenii cu depresie prezintă probleme cu schimbările în apetit și greutate, unii în plus, alții în minus. Ce e important de reținut că aceste schimbări nu sînt voite, ci pur și simplu sînt niște rezultate ale depresiei clinice, fără ca persoana să aibă vreun control asupra lor.

7. Emoții de necontrolat
Persoana cu depresie clinică manifestă emoții necontrolate, acum plînge, acum e furioasă, fără ca ceva din exteriorul său să fi provocat aceste schimbări.

8. Perspectiva asupra morții
O altă problemă foarte serioasă și pentru care suferinzii de depresie trebuie ajutați este faptul că aceștia iau în serios posibilitatea sinuciderii, a terminării întregii suferințe.

9. Alte simptome
Alte simptome ale depresiei pot fi: probleme cu concentrarea, amintirea detaliilor, luarea unor decizii; pesimismul; dureri sau crampe care nu mai dispar; probleme digestive care nu se îmbunătățesc nici cu tratament.

Oamenii cu depresie clinică trebuie ajutați cu o vorbă bună și, preferabil, cu terapie, fie cu medicamente, sau cu amîndouă (terapie și medicamente).

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load