Cum îngrijești încălțămintea din piele naturală

Cum îngrijești încălțămintea din piele naturală

Ai grijă de cizmele sau de ghetele tale din piele, mai ales după ce ai umblat prin zăpadă și prin noroi. Întreținută corect, încălțămintea din piele naturală va arăta impecabil mai mulți ani la rînd.


Șterge încălțămintea din piele naturală de orice urmă de noroi și de zăpadă cu o lavetă umedă și apoi cu o cîrpă uscată din bumbac. Las-o să se usuce într-un spațiu încălzit din casă, dar nu pune niciodată cizmele pe calorifer sau în apropierea unei alte surse de căldură, pentru că pielea se va încreți și va deveni rigidă.


A doua zi, după ce pielea este complet uscată, este bine să dai încălțămintea cu o cremă de ghete, cu lapte de corp sau pur și simplu cu puțin ulei folosind o lavetă din bumbac. Uleiul sau laptele de corp o va menține hidratată și elastică.


Trucuri pentru luciu


Amestecă bine puțină cremă de ghete și cîteva picături de alcool medicinal, apoi lustruiește cizmele cu această soluție. Metoda este eficientă mai ales pentru încălțămintea din piele naturală de bovină, care este mai tare.


Încălțările din piele naturală care s-au uscat prea tare și s-au încrețit își vor recăpăta forma dacă sînt lustruite cu ulei de ricin și lăsate peste noapte să se înmoaie bine, eventual pe șanuri.


Urmele albe de la zăpadă se curăță cel mai simplu și mai ieftin cu ceapă. Taie o ceapă medie pe jumătate și lustruiește zonele pătate de zăpadă cu partea suculentă. Sucul de ceapă topește sarea care rămîne pe pielea naturală și îi redă elasticitatea.


Dacă pielea a crăpat pe alocuri se poate repara cu albuș de ou bătut. Freacă bine zonele crăpate cu albuș de ou pînă cînd intră în piele, lasă-l să se usuce, apoi lustruiește cu ulei.


Ca să nu mai scîrțîie tălpile ghetelor, spală-le bine de noroi, apoi unge-le cu ulei de in sau cu parafină.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load