COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum e posibil ca gheața să fie aproape la fel de fierbinte ca Soarele

Cum e posibil ca gheața să fie aproape la fel de fierbinte ca Soarele

Oamenii de știință au creat cu ajutorul unuia din cele mai puternice lasere de pe planetă gheață superionică, adică apă înghețată ce rămîne solidă și la mii de grade Celsius.

Pare imposibil, dar gheața poate rămîne solidă la temperaturi foarte mari mulțumită presiunii uriașe. Această descoperire dezvăluie mai multe despre structura interioară a planetelor uriașe de gheață, precum Uranus și Neptun.

De regulă, pe Pămînt, punctele de îngheț și de fierbere ale apei variază foarte puțin, în general fiind de 0, respectiv 100 de grade Celsius. Doar că acest lucru se schimbă cînd în ecuație intră și presiunile mari – de aceea apa fierbe la mai puțin de 100 de grade Celsius cînd te afli la altitudini mari.

În vidul din spațiu, apa nu poate exista în stare lichidă. Ea fierbe și se transformă în vapori chiar și la temperaturi de minus 270 de grade Celsius (temperatura medie a Universului), ca mai apoi să se transforme în cristale de gheață.


În condiții de presiune foarte mari, se întîmplă chiar opusul – apa devine solidă chiar și la temperaturi foarte mari. Oamenii de știință de la Lawrence Livermore National Laboratory au observat în mod direct acest lucru și au creat așa numita Gheață VII. Această gheață este cristalizată la o presiune de 30.000 de ori mai mare decît cea a Pămîntului. Oamenii de știință au supus apoi gheața razelor laser.

Rezultatul este o gheață superionică, pe care au botezat-o Gheață VIII. Această gheață rămîne solidă chiar și la temperaturi între 1.650 și 2.760 de grade Celsius – drept referință, temperatura suprafeței Soarelui este de aproximativ 5.505 grade Celsius.

Această descoperire oferă un indiciu și cu privire la planetele imense de gheață, precum Neptun și Uranus. Înainte se credea că aceste planete au un ocean fluid de apă ionică și amoniac în loc de manta. Însă varianta mai probabilă este că mantaua este solidă, precum a Pămîntului, doar că în loc de rocă fierbinte este formată din gheață fierbinte.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load