Cum dezgheţi rapid şi sigur carnea? În 10 minute e gata de preparare

Cum dezgheţi rapid şi sigur carnea? În 10 minute e gata de preparare

Cea mai bună metodă pentru a dezgheţa carnea este, fără îndoială, să o scoateţi din congelator şi să o lăsaţi în frigider. În acest mod va sta la o temperatură constantă, potrivită, iar bacteriile nu vor putea să se dezvolte.

În acest fel, va fi perfectă pentru consum. Potrivit Departamentului pentru Agricultură a Statelor Unite ale Americii, dacă dezgheţaţi carnea în acest mod o puteţi chiar recongela dacă nu mai vreţi să o gătiţi din nou.

Dezgheţatul cărnii în frigider nu este doar o chestiune de siguranţă a alimentelor, ci şi una de gust. Atunci cînd va fi gătită va avea o textură mult mai bună pentru că umiditatea este reabsorbită în fibre. În cazul decongelării rapide, carnea va fi mult mai uscată şi mai tare în urma tratamentului termic.

Cuptorul cu microunde poate fi un aparat de un real ajutor atunci cînd vrem să dezgheţăm o bucată de carne repede, repede. Totuşi, această variantă nu este indicată, potrivit profesorului Costas Stathopoulus de la Universitatea Abertay. Microundele încălzesc inegal carnea, ajungînd ca unele suprafeţe să fie aproape gătite. Atunci cînd o să o puneţi la gătit anumite suprafeţe se vor arde, altele vor fi crude. Pe anumite părţi bacteriile vor începe să se înmulţească datorită căldurii. Oricum, dacă alegeţi să decongelaţi carnea la microunde este indicat să începeţi să o gătiţi imediat ce o scoateţi din cuptor.

De departe, cea mai nesigură metodă de a decongela carnea este prin lăsarea ei la temperatura camerei sau scufundarea în apă fierbinte. Mijlocul va rămîne îngheţat, în timp ce partea de la suprafaţă va începe să colcăie de bacterii. Stathopoulos spune că putem folosi totuşi apa pentru dezgheţat cu condiţia ca aceasta să fie rece. Este o variantă mai rapidă decît lăsarea cărnii în frigider, dar si mai sigură decît microundele sau temperatura caldă.

Profesorul Stathopoulos spune că este indicat să respectăm indicaţiile date de producător pe ambalajul produselor.
 

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load