X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum depistăm alunițele periculoase doar dintr-o privire

27 iul. 2019,, 22:00   Externe
3962 0

Aluniţele, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de nevi melanocitici nu reprezintă în general o problemă de sănătate care să ne dea bătăi de cap.

Chiar şi aşa, acestea ar trebui monitorizate constant pentru a evita problemele de sănătate. Iată la ce trebuie să fii atentă ca să poţi depista dacă ceva este în neregulă!

În general, alunitele sănătoase ale unei persoane seamănă între ele pentru că se formează în acelaşi fel. Diferenţele majore de aspect apar sub influenţa factorilor externi, a radiaţiilor ultraviolete, în principal.

Alunitele periculoase, în schimb, se prezintă diferit. De aceea, ar trebui să ne atragă atenţia orice aluniţă care arată şi se simte diferit în comparaţie cu celelalte.

Cum îţi dai seama dacă aluniţele sînt periculoase


Pentru a-ţi da seama dacă aluniţele tale sînt periculoase, înainte de o vizită la medicul dermatolog, urmează paşii de mai jos. Dacă ţi se pare ceva în neregulă, nu mai amîna momentul şi mergi la un specialist.

În primul rînd, localizează şi numără alunitele. Cel mai bine este să documentăm aceste date în agenda personală.

Asigură-te că examinezi şi zonele ascunse.

Trebuie acordată o atenţie sporită la tălpi şi între degetele de la picioare şi zonele private. Pentru cele din urmă putem folosi o oglindă de mîna pentru a identifica leziunile.

Rugaţi o persoană apropiată să va examineze spatele sau încercaţi să o faceţi în oglindă.

Faceţi poze ale regiunilor cu aluniţe, de ansamblu şi apropiere. Salvaţi imaginile, apoi la 3 sau 6 luni repetaţi procedura şi comparaţi imaginile.

ABCDE-ul aluniţelor

De asemenea, este foarte important să fim atenţi la orice aluniţă care creşte sau îşi modifică aspectul (evoluează), avînd în vedere criteriile codului acronim ABCDE.

A vine de la „asimetrie”– astfel, dacă desenăm o linie pe mijlocul unei aluniţe modificate (melanom), cele două jumătăţi nu sînt simetrice, spre deosebire de cum sînt în cazul unei aluniţe fără probleme (benignă), care sînt simetrice, această avînd o formă relativ rotundă. (foto: simetric asimetric)

B vine de la „bordură“ (margine) – melanoamele au, în general, margini neregulate, zimţate , imprecis delimitate, în zig-zag.

C vine de la „culoare” – nevii atipici sau melanoamele se prezintă într-o varietate de culori, de la nuanţe de brun-gri-negru la nuanţe, mai ales în cazul melanoamelor avansate, de roşu-albastru-alb.

D vine de la „diametru” – melanomul este, de obicei, mai mare de 6 mm, cam cît dimensiunea unei gume de creion. Bineînţeles că pot există şi excepţii. Putem întîlni melanoame foarte mici, de cîţiva milimetri sau nevi congenitali benigni, de 2-3 cm sau chiar mai mari.

E vine de la „evoluţie”– orice leziune care creşte brusc sau în timp, iar această modificare se observă cu ochiul liber, trebuie considerată suspectă şi examinată dermatoscopic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?