Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută

12 feb. 01:00   Sănătate
13283 0

Mierea produsă de harnicele albine este, în acelaşi timp, aliment şi medicament.

Nu întotdeauna, însă, produsul pe care îl cumpărăm drept ”miere” are legătură cu albinele, dar din fericire există cîteva trucuri care ne ajută să deosebim mierea naturală de cea contrafăcută.

Chiar dacă un ”diagnostic” cert cu privire la autenticitatea mierii poate fi pus doar în laboratoarele de specialitate, există cîteva trucuri - sau, mai bine-zis, teste - care pot indica o eventuală contrafacere a produsului. ”Toate aceste trucuri ne pot ajuta să evaluăm calitatea mierii, însă cu o anumită doză de subiectivism”, precizează apicultorul Alin Prunean.

Testul cu bula

”O miere naturală şi suficient maturată (cu umiditate scăzută) prezint o mişcare lentă a bulei de aer atunci cînd întoarcem un borcan. De asemenea, urmărim ca bula de aer să nu se dividă în mai multe bule. Sigur că această metodă are subiectivismul ei”, spune Prunean, dînd ca exemplu sezonul rece cînd, din cauza temperaturilor scăzute, vîscozitatea mierii este mai mare şi mişcarea bulei devine oricum mai lentă, indiferent de calitate.

Testul cu apa


O altă testare a mierii presupune dizolvarea produsului în apă. ”Se ştie că mierea naturală se dizolvă mult mai încet în apă în comparaţie cu cea contrafacută. Aşadar, luăm o lunguriţă de miere care o punem într-un pahar cu apă. Dacă dizolvarea este lentă, avem şanse mai mari ca mierea să fie naturală. În schimb, dacă dizolvarea acesteia în apă este rapidă, în mod sigur produsul respectiv conţine sirop de zahăr, glucoză industrială...”, explică el.

Mierea naturală cristalizează

”Orice miere naturală cristalizează (cea de rapiţă în cîteva zile de la extracţie, salcîmul mult mai lent - unu - doi ani). În schimb, mierea cu adaosuri de sirop, glucoză industrială nu va cristaliza”, spune apicultorul. De asemenea, mierea care a fost supraîncălzită îşi pierde această proprietate - cristalizarea.

Originea mierii

Alin Prunean atrage atenţia că foarte importante sînt şi informaţiile de pe etichetă referitoare la originea produsului. ”De foarte multe ori, la produsele apicole din import, la origine, vom întîlni formulări de genul „Spaţiul comunitar şi extracomunitar” sau „ CE/EC şi alte ţări”. Sub aceste formulări se ascund de multe ori produse de calitate inferioară ce provin din ţări precum China, Brazilia”, precizează el. Continutul mierii, redat pe etichete O altă informaţie importantă care poate da indicii despre autenticitatea mierii sînt ingredientele scrise pe eticheta produsului. ”Dacă pe lîngă miere veţi întîlni şi alte ingrediente precum glucoză, arome naturale, e mai bine să căutaţi în altă parte”, recomandă specialistul.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?