Cum trebuie încălzit corect automobilul în diminețile reci

Cum trebuie încălzit corect automobilul în diminețile reci

Anotimpul rece și temperaturile scăzute solicită foarte mult mașinile, ceea ce face ca modul în care sînt exploatate în primele minute de la pornire să fie extrem de importante pentru fiabilitatea pe care o arată în timp.


Contrar ideilor preconcepute, încălzirea mașinii în diminețile reci nu se face cu motorul ținut la ralanti pentru mai multe minute şi află în continuare de ce?


De fapt, acest procedeu nu este doar unul care nu are un efect sensibil asupra creșterii temperaturii motorului, ci are și efecte negative. Orice tip de motor, dar în special cele diesel, se încălzesc mult mai rapid atunci cînd sînt în sarcină.


Dacă motorul pe benzină are o evoluție rapidă a temperaturii chiar și la ralanti, la diesel lucrurile se întîmplă diferit. Un astfel de motor nu va trece de 30-40 de grade nici după 10 minute de mers pe loc. Însă, mai mult de această ineficiență, uzura asupra componentelor este mai mare atîta timp cît temperatura uleiului este la un nivel mic. Faptul că uleiul rece este mai gros și nu asigură o ungere uniformă și eficientă este un aspect clar.


De aceea, în special la diesel, este complet nerecomandat să țineți motorul la ralanti pentru a se încălzi. Doar 10-15 secunde sînt suficiente ca apoi să puteți pleca la drum, cu menținerea unui nivel mic și mediu al turațiilor, care să nu depășească 2500-2800 de turații în primele minute.


Care este recomandarea pentru motoarele pe benzină? Chiar dacă ele se încălzesc mai repede la ralanti, există aspecte negative și pentru acestea. Atunci cînd motorul este rece, raportul dintre aer și carburant necesar funcționării este înclinat spre carburant. Cînd carburantul ajunge în camera de combustie, în doze mai mari decît de obicei, poate spăla uleiul, ceea ce face ca funcționarea motorului să fie mai puțin eficientă și cu mai multe frecări. Asta se traduce în uzură, mai ales dacă procedeul devine unul obișnuit în fiecare dimineață.


De aceea, regula recomandată pentru orice tip de motorizare este să pleci la drum la cîteva secunde după ce ai pornit motorul, deoarece acesta se va încălzi rapid în mers și va fi mult mai bine protejat în timp. Chiar și așa, nu uita de siguranță și curăță bine geamurile de zăpadă, gheață sau condens de la interior înainte de a pleca.


Amintim că meteorologii de la Chişinău au emis recent un Cod Galben de schimbare bruscă a temperaturii, valabil timp de aproximativ o săptămînă.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load