TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum convingi un copil să mănînce legume și fructe

Cum convingi un copil să mănînce legume și fructe

Copiii au mai multe şanse să mănînce legume şi fructe dacă văd în mod regulat imagini cu acestea, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, informează Agerpres.


Potrivit studiului, copiii au început să mănînce ce li s-a dat după ce au privit zilnic, timp de două săptămîni, imagini cu ”meniul” impus.


O echipă de cercetători de la Universitatea din Reading aflată în spatele acestui studiu a realizat 24 de cărţi electronice prin care este relatată călătoria unei legume de pe cîmp pînă pe farfurie.


”Acceptarea de către copii a noilor alimente poate fi stimulată prin simpla familiarizare cu imaginea unui aliment”, a explicat doctor Natalie Masento.


”Teoria familiarizării cu alimentele prin intermediul cărţilor cu fotografii este bine acceptată şi sperăm că, prin cărţi electronice uşor de accesat, şi mai mulţi părinţi vor putea utiliza acest instrument pentru a-şi susţine copiii să îşi mănînce legumele”, a adăugat cercetătoarea.


Copiii mîncau legume și la trei luni după studiu


Studiul a fost realizat anul trecut de cercetători împreună cu părinţii a 127 de copii cu vîrste cuprinse între 12 şi 24 de luni.


Părinţii au ales două alimente ”ţintă” pe care doreau ca cei mici să le consume, un fruct şi o legumă.


Familiile au fost împărţite apoi, în mod aleatoriu, în mai multe grupuri.


Părinţii şi copiii din două grupuri experimentale au privit zilnic, timp de două săptămîni, imagini cu fructul sau leguma aleasă, iar persoanele incluse în al treilea grup nu au primit o astfel de carte.


Părinţilor din toate cele trei grupuri li s-a solicitat apoi să ofere copiilor lor cele două alimente în fiecare zi, timp de două săptămîni.


Impresiile adulţilor cu privire la reacţia copiilor au fost ulterior colectate de cercetători imediat după încheierea perioadei de două săptămîni, dar şi trei luni mai tîrziu.


Rezultatele au demonstrat că în cazul celor două grupuri care au primit cărţile preferinţa copiilor pentru fructul sau leguma aleasă de părinţi a crescut după cele două săptămîni de test şi s-a menţinut după trei luni.


”Primii ani reprezintă o oportunitate de aur pentru încurajarea obiceiurilor sănătoase la copii, însă ştim că multor părinţi li se pare greu să îşi convingă copiii să mănînce multe legume.


Acest studiu ne poate arăta un alt mod de a face aceste provocări un pic mai uşoare pentru părinţi şi, în final, de a încuraja copiii să capete obiceiuri alimentare sănătoase”, a explicat specialista în nutriţie Bridget Benelam.


Studiul face parte din proiectul ”EIT Food See & Eat”, finanţat de EIT Food, Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), o agenţie a Uniunii Europene.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load