Cum a ajuns să fie girafa un animal pe cale de dispariție

Cum a ajuns să fie girafa un animal pe cale de dispariție

Girafele sînt unele dintre cele mai îndrăgite animale, dar, deși le adorăm, nu le protejăm. Naturaliștii ne spun că girafele încep să dispară încet, dar sigur.


Tot mai multe specii de animale sînt amenințate de extinderea populațiilor umane care distrug sau transformă habitatul natural. A venit, se pare, rîndul girafelor să fie în pericol de extincție.


Dar, problema nu există de acum. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a observat că numărul girafelor a scăzut cu peste 30% în doar cîteva decenii. Dacă în 1985, în Africa au înregistrat cam 155.000 de exemplare, în 2015, numărul acestora scăzuse la 97.000 de exemplare.


Specialiștii spun că girafele sînt amenințate de extinderea populațiilor umane din mai multe regiuni ale Africii.


Cel mai bizar aspect al situației e că dispariția girafelor a fost ultima problemă pe care și-au pus-o naturaliștii și ecologiștii pentru că nu se așteptau să fie atît de vulnerabile. În tot acest timp, elefanții și rinocerii au fost principala grijă, dar, se pare că pînă și cel mai înalt animal terestru e copleșit de specia umană.


Un alt factor care a distras atenția de la extincția girafelor este că le întîlnești pretutindeni prin Africa. Alege orice safari și sigur ai să vezi măcar o dată cîteva girafe pe nesfîrșitele cîmpii africane. Dar ele sînt puține și răspîndite pe teritorii vaste.


Extinderea fermelor, a terenurilor agricole și a altor medii antropice afectează habitatul natural al girafelor. Împuținarea hranei duce la foamete și scăderea împerecherilor. În alte cazuri, girafele devin chiar ele surse de hrană pentru oamenii din Africa afectați la rîndul lor de foamete din cauza conflictelor militare, genocidului, emigrării (nordul Kenyei, Somalia, Etiopia, sudul Sudanului). Girafa este un animal mare, dar curios, deci devine ușor victimă și poate hrăni un număr mare de indivizi umani.


Mult timp, s-a crezut că există patru subspecii de girafe, dar, organizația menționată mai sus a identificat nouă subspecii. Dintre acestea cinci se confruntă cu o scădere dramatică a populației. Doar una este stabilă, iar celelalte trei chiar prosperă.


Selecția naturală își spune cuvîntul. În natură, doar cel mai puternic supraviețuiește. Cine nu se poate adapta, devine hrană pentru cei puternici. Și prăpădul omului asupra altor specii se numește adaptare (într-un fel). Cîndva, noi eram cei mai slabi din natură. Azi, sîntem pe cale nu doar să distrugem complet alte specii, ci chiar să o anihilăm pe a noastră.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load