Crezi că ești bătrîn la 50 de ani? Iată ce spun oamenii de știință…

Crezi că ești bătrîn la 50 de ani? Iată ce spun oamenii de știință…

O veste bună pentru cei care au 40, 50, 55 de ani: acum bătrînețea începe la vîrsta de 75-80 de ani, cu 25 de ani mai tîrziu decît pentru generația părinților noștri.


Pînă nu demult, în viața omului existau doar 3 perioade principale: tinerețe, maturitate şi bătrînețe. Acum, “maturitatea” se întîmplă la 50 de ani și marchează un nou început, care pur și simplu nu a existat înainte.


Ce știm despre maturitate


1. Această etapă durează aproape 30 de ani – de la 50 pînă la aproximativ 75.


2. Spre deosebire de ideile anterioare, capacitățile fizice și intelectuale ale omului în această perioadă, cu o abordare corectă, nu scad, ci rămîn nu mai rele, iar în unele cazuri chiar mai bune decît în tinerețe.


3. Potențial, aceasta este cea mai calitativă perioadă din viața omului, deoarece combină în sine: sănătatea, puterea și experiența de viață. Conform tuturor statisticilor din ultimii ani, cel mai fericit moment al vieții este la – 65 de ani.


4. Cei care au acum 55-65 de ani trăiesc această perioadă pentru prima dată în istoria omenirii. Înainte, pur și simplu nu exista, pentru că oamenii îmbătrîneau mult mai devreme.


5. În următoarele decenii, persoanele cu vîrsta cuprinsă între 50-75 de ani vor deveni cel mai mare grup de vîrstă de pe planetă.


Rareori ne dăm seama, că programul de viață pe care îl urmăm cu strictețe atunci cînd călătorim prin viață, este de fapt, incorporat în noi de generațiile anterioare. Tot de generațiile anterioare sînt create acele cărți, filme, sistem educațional care în copilărie și în tinerețe ne formează conștiința.


Însă generațiile anterioare nu aveau idee despre viața de după 50 de ani, din simplu motiv că după 50 de ani, în principiu, viața nu exista. De aceea, acești ani nu sînt incluși în programul vieții pe care l-am moștenit de la ei.


Conform statisticilor, pentru cei care astăzi au în jur de 50-55 de ani, bătrînețea va începe nu mai devreme de 80 de ani. Este foarte, foarte plăcut, bineînțeles. Tocmai ne-au oferit încă 25 de ani (!) de viață activă și ocupată. Problema este că nu am fost învățați cum să folosim acest dar. Și ca rezultat, trecînd granița la 50 de ani și acceptînd din neștiință bătrînețea prematură, riscăm să pierdem 25-30 de ani, care – fără exagerare – ar putea fi cei mai buni din viața noastră.


După 50 de ani, în viață vine un moment minunat cînd există timp, sănătate, putere, libertate față de obligațiile sociale, experiență și pînă la începutul bătrîneții, după standardele moderne, încă un sfert de secol!


Nu pierdeți acest timp în zadar. Apoi veți regreta!


Dacă aveți peste 50 de ani, pentru Dvs. astăzi totul este posibil: hobby-uri noi, bucurii și impresii noi, o nouă carieră, o nouă dragoste, noi călătorii. Și calitatea acestor impresii de viață depășește cu mult tot ceea ce era disponibil în tinerețea lipsită de experiență sau maturitatea împovărată cu obligații.


Să trăiești şi să tot trăiești!


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load