Corpul uman este un adevărat miracol. Cîteva lucruri interesante pe care nu le știai

Corpul uman este un adevărat miracol. Cîteva lucruri interesante pe care nu le știai

Există numeroase curiozități cu privire la corpul uman care dovedesc că acesta este un adevărat miracol, potrivit allthatsinteresting.com.


Iată cîteva dintre cele mai interesante curiozități despre corpul uman:


1. Cînd ți se face „pielea de găină” înseamnă că îți este frig, ai emoții sau îți este frică. Această reacție nu este nimic altceva decît un fenomen fiziologic moştenit de la strămoşii noştri îndepărtaţi.


2. Ochiul uman ascunde și el detalii surprinzătoare. De exemplu, corneea este singura parte a corpului uman care se oxigenează direct din aer și nu din sînge.


Atunci cînd îți este frică, ți se dilată pupilele, iar în spatele acestui fenomen stă un motiv destul de simplu: cîmpul tău vizual se mărește astfel încît să poți estima mai bine împrejurimile. Dacă ochiul uman ar fi un aparat de fotografiat, ar avea o cameră de 576 megapixeli.


Oamenii pot vedea lumina ultravioletă, doar că această capacitate este filtrată de cristalinul ochiului. Unii oameni care au suferit o intervenție chirurgicală pentru eliminarea cristalinului ochiului pot detecta lumina ultravioletă.


Mușchii care participă la focalizarea ochilor se mişcă în jur de 100 000 de ori pe zi. Pentru a da mușchilor de la picioare un antrenament similar, veți avea nevoie de a merge 80 de kilometri, potrivit inbors.com.


3. Dacă am putea uni toate vasele de sînge existente în corpul unui om, am putea da un ocol dublu Pămîntului. 


4. Pînă la sfîrșitul vieții unei persoane această își poate aminti, în medie, în jur de 150 de trilioane de informații.


5. Corpul uman conține în medie suficient sulf pentru a ucide toți puricii de pe un cîine de talie medie, suficient carbon pentru a face 900 de creioane, suficient potasiu pentru a trage cu un tun de jucărie, suficientă grăsime pentru a face șapte bucăți de săpun și suficientă apă pentru a umple un recipient de 50 de litri.


6. Sunt multe lucruri uimitoare pe care puțin le știu despre inimă. De exemplu, știai că ritmul cardiac imită muzica pe care o ascultăm?


În fiecare zi, inima produce suficientă energie cît pentru a conduce un camion pe o distanţă de 32 de kilometri.


Pe parcursul unui an, inima umană pompează suficient sînge cît să umple un bazin olimpic (peste 2,5 milioane de litri), iar asta înseamnă că face aproximativ 38,5 milioane de contracții.


Inima poate bate și în afara corpului uman. 7. Pielea umană se regenerează la fiecare 28 de zile, iar pe parcursul vieții scăpăm de aproape 40 de kg de piele.


8. Un nou născut are mai mult de 270 de oase, iar pe parcursul creșterii sale, unele se contopesc, astfel că un adult ajunge să aibă în jur de 206 oase.


9. Cîteva curiozități uimitoare despre creierul uman: Creierul uman are o capacitate de memorie echivalentă cu a mai mult de patru terabiti de pe un hard disk. Creierul folosește 20% din oxigenul și 50% din glucoza care pătrund în corp.


Totodată consumă 20% din energia produsă. Teoria conform căreia utilizăm 10% din creier este doar un mit. Utilizăm toate zonele creierului, care sînt active simultan.


Impulsurile nervoase călătoresc, de la, şi spre creier cu o viteză de pînă la 400 kilometri pe oră, mai rapid ca o mașină de curse Formula 1.


Creierul uman produce energie suficientă pentru alimentarea unui bec de dimensiuni mici. Un singur creier uman generează mai multe impulsuri electrice într-o zi decît toate telefoanele lumii combinate.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load