Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Coronavirus: Grecia transferă primul grup de copii refugiaţi în ţări UE

16 apr. 2020,, 03:00   Externe
1834 1

Grecia a transferat o duzină de copii neînsoţiţi din tabere de migranţi supraaglomerate spre Luxemburg miercuri, prima din cele peste 1.000 de relocări accelerate pe fondul îngrijorărilor legate de impactul coronavirusului asupra grupurilor vulnerabile, relatează Reuters


Un alt grup de 50 de copii urmează să fie îmbarcat la bordul unui avion de la Atena spre Germania sâmbătă, iar alţi 20 vor fi trimişi în Elveţia la o dată ulterioară. Grecia speră să transfere aproximativ 1.600 de minori neînsoţiţi în lunile următoare.

Cel puţin 5.200 de copii migranţi din Siria, Afganistan, Irak şi ţări africane trăiesc în prezent în Grecia, mulţi dintre ei în condiţii dure în taberele din insulele din Marea Egee.

Viceministrul migraţiei Giorgos Koumoutsakos a declarat că deşi numărul de copii a fost mic, această acţiune a trimis un mesaj puternic altora pentru a urma exemplul Luxemburgului.

Grecia, a adăugat el, trebuie să suporte o cotă disproporţionată de refugiaţi.

"Grecia se confruntă cu o criză în interiorul unei crize: migraţia şi pandemia împreună", a mai declarat el televiziunii publice ERT. "Combinaţia face o situaţie deja dificilă şi mai complexă", a adăugat el.

După ce a impus devreme restricţii, Grecia s-a descurcat cu pandemia de coronavirus relativ bine în comparaţie cu multe alte state europene, înregistrând în prezent 2.170 de cazuri confirmate şi 101 decese.

Dar economia ei, ieşită dintr-o recesiune de un deceniu în urma unei crize a datoriei, este de aşteptat să sufere grav din cauza colapsului rezervărilor turistice.

Human Rights Watch, un ONG de apărare a drepturilor omului, a cerut Greciei în această săptămâni să elibereze toţi minorii neînsoţiţi, declarând că detenţia lor în tabere supraaglomerate sau în celulele poliţiei sporeşte riscul de a contracta COVID-19.

Sute de mii de migranţi şi refugiaţi care fug de conflictele şi sărăcia din ţările lor au utilizat Grecia ca o trambulină către alte ţări europene în 2015 şi 2016, când un acord intermediat de UE cu Turcia a oprit fluxul.

Turcia găzduieşte în prezent aproximativ 3,4 milioane de refugiaţi şi migranţi, în timp ce Grecia are circa 120.000 care aşteaptă prelucrarea cererilor de azil. Mulţi dintre ei sunt în taberele supraaglomerate din cinci insule din Marea Egee, unde organizaţiile de ajutorare afirmă că condiţiile de viaţă sunt cumplite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?