TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Consumul de alimente procesate sporește riscul apariției Alzheimer

Consumul de alimente procesate sporește riscul apariției Alzheimer

Consumul regulat de alimente procesate sporește cu 50-70% riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență senilă.

Acest kucru este relatat într-un studiu publicat în revista de specialitate Neurology, informează CNN.

„Studiul demonstrează că o dietă bazată pe un conținut ridicat de alimente procesate are efecte negative inclusiv asupra creierului și proceselor cognitive, pe lîngă problemele cardiovasculare deja cunoscute”, a declarat, pentru CNN, neurologul Neelum T. Aggarwal, membru al Academiei Americane de Neurologie și co-președinte al Centrului pentru Diagnostic și Tratament al Bolii Alzheimer din Chicago.


Cercetarea științifică a constat în monitorizarea, pe o durată de 10 ani, a 1.600 de bărbați și femei din Japonia care nu sufereau de demență. Înaintea demarării studiului, acestor persoane li s-au luat probe de sînge și li s-au făcut analize amănunțite ale dietei.

Cercetătorii au luat apoi în calcul alți factori suplimentari care prezintă risc ridicat de declanșare a demenței senile, precum tensiunea ridicată, diabetul și fumatul.

Studiul a relevat că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de alimente procesate consumate în această perioadă au între 52% și 74% șanse mai mari să dezvolte demență, comparativ cu persoanele care au consumat în cantități mai mici respectivele alimente.

„Studiul s-a bazat pe existența unor markeri în sînge care să detecteze nivelurile de grăsimi trans - specifice alimentelor procesate - și nu pe metoda tradițională, pe bază de chestionare”, a declarat neurologul Richard Isaacson, director al unei clinici de prevenție a bolii Alzheimer din New York.

Ce sînt alimentele procesate

Alimentele procesate sînt, practic, hrană procesată în mod deliberat înainte ca ea să fie consumată. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea sau procesarea aseptică.

Grăsimile de tip trans sînt prezente, în mod natural, în mici cantități în anumite produse lactate sau din carne și în cantități mari în alimentele procesate.

Industria alimentară modernă folosește la scară mare acest tip de mîncăruri, în special datorită faptului că sînt ieftin de produs și au durată mai mare a termenului de valabilitate.

În afară de produse prăjite în ulei, grăsimile de tip trans se regăsesc în pizza congelată, biscuiți, alimente din ingrediente conservate sau semi-preparate.

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că alimentele procesate cu cel mai ridicat nivel de grăsimi trans sînt margarina, bomboanele, caramelele, croissant-urile și înghețata.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load