COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cîteva motive pentru care e bine să mîncăm ceapă zilnic

Cîteva motive pentru care e bine să mîncăm ceapă zilnic

Ceapa este folosită ca ingredient în numeroase rețete culinare, însă nutriționiștii susțin că cel mai bine e să o consumați crudă.

„Conţinutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, cît şi vitaminele A şi E, fac din ceapă o legumă importantă pentru o alimentaţie sănătoasă”, spune nutriţionistul Luiza Pîrvu. “Recomand ceapă în cantităţi moderate şi celor care ţin cure de slăbire, tocmai pentru conţinutul de minerale. Are şi proprietăţi antimicrobiene. Ideal este să fie consumată crudă, însă celor care nu o pot mînca crudă le recomand şi ca ingredient în mîncare. Ceapa nu trebuie prăjită, ci mai degrabă înăbuşită”, mai spune nutriţionistul.

Iată ce boli țineți la distanță dacă mîncați zilnic ceapă:


1. Boli de inimă

Specialiştii au demonstrat că substanţele sulfurice regăsite în ceapă au proprietăţi anticoagulante şi previn agregarea plachetelor sangvine. De asemenea, sulful reduce nivelul de colesterol şi de trigliceride din sînge, îmbunătăţind funcţionarea membranei celulare a globulelor roşii, transmite NOI.md cu referire la doctorulzilei.ro.

Printre beneficiile consumului de ceapă se numără şi prevenirea infarctului, datorită conţinutului foarte mare de flavonoide.

2. Cancer

British journal of Cancer a publicat în 2004 un studiu denumit ,,Consumul de ceapă şi usturoi, o problemă de viaţă şi de moarte”.

Studiul a urmărit 238 de pacienţi cu cancer de prostată şi 471 de bărbaţi sănătoşi. S-a descoperit că bărbaţii care consumau peste 10 grame pe zi de ceapă sau usturoi aveau un risc mai mic de cancer de propstată decît cei care consumau mai puţin de 2,2 grame.

Un alt studiu realizat în Franţa în 1998 şi publicat în European Journal of Epidemiolog a scos la iveală că riscul de cancer de sîn este considerabil redus în cazul femeilor care au un consum ridicat de ceapă şi usturoi.

3. Diabet

Două studii independente făcute de spitalele universitare ale unor facultăţi de medicină din India arată că un consum zilnic semnificativ de ceapă crudă (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind şi chiar tratînd diabetul. Interesant este că în aceleaşi studii s-a pus în evidenţă un alt fapt remarcabil: ceapa nu reduce nivelul glicemiei la cei care nu suferă de diabet.

4. Astm

Ceapa are efecte antihistaminice datorită quercitinei, aun antioxidant. S-a demonstrat că acest antioxidant previne eliminarea histaminelor, substanțe care cauzează reacții alergice.

5. Osteoporoză

tudiile au arătat că includerea cepei în dieta de zi cu zi creşte densitatea oaselor şi poate avea beneficii considerabile asupra femeilor aflate la menopauză, care se confruntă cu o scădere a densităţii osoase. S-a demonstrat de asemenea că femeile care au trecut de vîrsta menopauzei au un risc mai mic de fractură de şold dacă includ ceapa în dieta zilnică. Densitatea osoasă a femeilor în vîrstă, care consumau ceapă zilnic, era mult mai bună decît în cazul celor care consumau ceapă doar o dată pe lună sau mai rar.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load