Cît de periculoase sînt produsele de curăţenie

Cît de periculoase sînt produsele de curăţenie

Folosirea spray-urilor sau altor substanţe utilizate pentru curăţarea casei afectează funcţionarea optimă a plămînilor, avînd un efect similar fumatului, arată o cercetare recentă.Studiul a fost publicat în The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine şi arată că expunerea la substanţele din produsele pentru curăţenie are un efect comparabil cu fumatul a mai puţin de 20 de pachete de ţigări pe an.


Efectele cele mai grave au fost observate în cazul femeilor care lucrează ca femei de serviciu sau cameriste.


Cercetarea arată că efectul negativ este cauzat de faptul că substanţele chimice inhalate în timpul curăţeniei provoacă iritaţii la nivelul membranelor mucoase care învelesc căile respiratorii, acest lucru afectînd modul în care se realizează respiraţia.


Se ştia pînă acum că, pe termen scurt, expunerea repetată la acest tip de substanţe poate conduce la apariţia problemelor respiratorii, cum ar fi astmul, însă nu s-a vorbit niciodată despre efectele pe termen lung.


Astfel, oamenii de ştiinţă au arătat că stricăciunile pe care expunerea pe termen lung la chimicalele din produsele de curăţenie le produce la nivelul plămînilor sînt comparabile cu cele cauzate de fumat, putînd provoca apariţia cancerului.


Studiul a fost realizat prin analiza datelor culese de la 6.235 de participanţi, urmăriţi timp de peste 20 de ani.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load