Cît de important este un somn de zi

Cît de important este un somn de zi

Somnul este esenţial vieţii, la fel ca hrana, aerul şi apa. Buna dispoziţie, vitalitatea şi creativitatea îşi au locul în viaţa noastră doar în momentul în care sîntem odihniţi.


În medie, avem nevoie de 7-8 ore de somn pentru a da randament ziua următoare.Somnul este o stare fiziologică periodică şi reversibilă, un proces prin care ne refacem după oboseală. Este caracterizată prin încetinirea funcţiilor vieţii organice cum ar fi ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcţiilor secretorii.


Un om odihnit, care a avut parte de somn minim 7-8 pe noapte, este de fiecare dată binedispus, dă dovadă de creativitate, este în stare să rezolve probleme pentru că are mintea odihnită. Specialiştii sînt de părere că dacă nu dormim o perioadă îndelungată de timp începem să luăm decizii greşite din lipsă de concentrare şi oboseală, începem să devenim iritaţi, dar avem şi stări depresive.


Pentru a avea un somn sănătos, trebuie să ne obişnuim organismul să se odihnească acelaşi interval de timp. Mai exact, trebuie să ne culcăm la aceeaşi oră, aceasta fiind şi unul dintre aspectele care ne ajută să eliminăm stările depresive din viaţa noastră, conform specialiştilor.


Lipsa somnului sau perioadele scurte de somn duc la scăderea randamentului şi a performanţelor zilnice. Persoanele care reuşesc să se odihnească cîteva ore şi la amiază, se pot declara împlinite.


Ele reuşesc să elimine stresul acumulat în timpul zilei şi se încarcă cu o stare pozitivă, o stare nouă în care lasă creierului capacitatea de a stoca noi informaţii. Specialiştii sînt de părere că pentru somnul de după-amiază sînt suficiente 45 de minute de odihnă, scrie adevarul.ro


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load