COVID-19 în MOLDOVA

Cine riscă să sufere de boala venoasă cronică

Cine riscă să sufere de boala venoasă cronică

Cu siguranță ai auzit că varicele apar mai ales la femeile care stau mult în picioare. Este adevarat, dar acesta nu e singurul factor de risc implicat în apariția bolii venoase cronice.

Atît statul în picioare, cît și statul pe scaun pot să ducă la apariția bolii venoase cronice pentru că provoacă o scădere a tonusului muscular la nivelul picioarelor și îngreunează sarcina venelor, aceea de a pompa sînge spre inimă. Femeile sînt mai predispuse la apariția bolii venoase cronice, din cauza perioadelor cu fluctuații hormonale.

Sarcina, menopauza și administrarea de contraceptive hormonale – toate afectează circulația sanguină și necesită măsuri suplimentare de protecție pe care le poți discuta cu medicul tău. Stilul de viață este și el extrem de important.


Kilogramele în plus pun o presiune suplimentară pe sistemul circulator, dar și pe picioare, ceea ce înseamnă că persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de boală venoasă cronică.

Sedentarismul influențează boala în mai multe feluri: în primul rînd favorizează acumularea de kilograme, iar în al doilea rînd, scade tonusul muscular de la nivelul picioarelor.

Așadar, e foarte important să faci mișcare cît mai multă. Nu ajunge să te ridici de la biroul tău de cîteva ori pe zi, ci este nevoie de activitate fizică ceva mai intensă cel puțin de trei ori pe săptămînă. Toate acestea sînt valabile cu atît mai mult dacă ai un istoric familial de boală venoasă cronică. Mama sau sora au probleme cu circulația? Atunci trebuie să fii mult mai atentă la factorii de risc și să faci tot posibilul pentru a-i evita. În cazul în care ambii părinți suferă de boală venoasă cronică, riscul tău de a dezvolta afecțiunea este de pînă la 90%.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load