X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cine ar trebui să poarte măști: oamenii sănătoși sau doar cei bolnavi?

24 mar. 2020,, 23:01   Externe
8414 1

Un pic despre coronavirus și dimensiunile sale pentru a înțelege care măști îl vor filtra, dar care nu. Dimensiunea medie a acestui virus e de 0.1 microni.

Acum că cunoaștem dimensiunea acestui ”arici”, putem vorbi deja despre măști care: a) pot filtra complet; B) pot filtra parțial, deoarece ”ariciului” îi place să "se plimbe" în aer pe particule de praf, spori, picături de umiditate sau chiar pe saliva omului…

Să începem cu cea mai mare protecție – PAPR (Powered Air-Purifying Respirator). Acest dispozitiv filtrează aerul care intră după zeci de indicatori, inclusiv gaze toxice, viruși și bacterii. Motorul electric menține presiunea necesară și oferă aer absolut curat.

Următoarele în apărarea împotriva coronavirusului sînt măști cu acoperire completă a feței cu cartușe de schimb. Acoperirea totală a feței protejează împotriva pătrunderii virusului pe mucoasa ochiului, iar cartușul selectat corect va proteja împotriva inhalării virusului prin nas și gură.


În continuare sînt deja măști care nu protejează fața complet (ochii sînt descoperiți), de aceea nu trebuie de uitat de ochelari de protecție a ochilor – Half-Mask Respirator.

Țineți minte! Cel mai înalt nivel de protecție disponibil pentru respiratoare și care este capabil să filtreze pe deplin coronavirusul este "FFP3" deoarece dimensiunea "ariciului" nostru este de zeci de ori mai mare decît este capabil să filtreze FFP3 respirator! Anume acest tip este recomandat pentru a fi utilizat în clinici.

Separat, vreau, de asemenea, să mă opresc la aparatele respiratorii N95 – este recomandat în clinicile din SUA, însă el poate filtra particulele de peste 0,3 microni, adică "ariciul" poate trece prin ele.

Și acum, în sfârșit, masca chirurgicală cu 3 straturi! Nu subestimați acest tip de mască (mai ales dacă nu aveți altele)!

Oamenii de știință de la universitatea din Edinburgh au realizat un studiu în care au vrut să afle – cît de bine se vor descurca diferite tipuri de măști cu filtrarea particulelor cu dimensiunea de 0.007 microni (ne amintim de dimensiunea "ariciului" nostru este de 0,1 microni) și, printre altele, au decis să probeze și masca chirurgicală.

Și mare le-a fost mirarea să constate că masca simplă chirurgicală a oprit 80%!!! dintre particule! Adică, pur teoretic, masca chirurgicală este capabilă să crească cu 80% șansa dvs. de a nu vă infecta de coronovirus, deoarece particulele din experiment au fost mult mai mici decît "ariciul" nostru!

Chiar și cea mai simplă eșarfă de bumbac, conform măsurătorilor a reușit să oprească 28% din particule. Fiți de acord – este mai bine decît nimic și contactul direct cu virusul!

Răspunsuri la întrebări de genul: A) cît de mult pot fi purtate măștile?; B) pot fi acestea reutilizate?; C) pot fi spălate și sterilizate?
a) Respiratoarele FFP1-FFP3 sînt proiectate să funcționeze eficient timp de 4-6 ore. Timpul maxim de utilizare este de 8 ore, dar rețineți că după 6 ore de utilizare, eficiența scade rapid! După utilizare, îndepărtați cu atenție. Masca chirurgicală cu 3 straturi - în condițiile de pericol viral - pînă la 2 ore!

După 2 ore, scoateți cu atenție și aruncați-o!

B) Unele respiratoare FFP1-FFP3 au marcajul "R" (de ex. FFP3 R). Aceasta înseamnă că respiratorul poate fie reutilizat, dar! - nu este pentru utilizare în condițiile unei amenințări virale! În cazul amenințării virale, aparatul respirator nu poate fi reutilizat! L-am scos și l-am aruncat! Cu măști chirurgicale este mai ușor – acestea sînt de unică folosință! Ați scos-o și ați aruncat-o, luați alta nouă!

c) Mulți întreabă "de ce nu pot fi spălate și sterilizate respiratoarele?". Răspunsul constă în principiul lor de funcționare - efectul electrostatic. Nu este doar o "sită" , ci o sită cu un fel de proprietăți magnetice care atrag particule la fibre. Același efect este utilizat în hotele de bucătărie (apropo). La hidratarea aparatului respirator, efectul electrostatic se pierde treptat, iar eficiența scade. Prin urmare, nu puteți spăla aparatele respiratorii în nici un caz!

Acum în ceea ce privește sterilizarea – am aflat deja că atunci cînd sînt udate, proprietățile respiratoarelor se pierd, iar în timpul respirației noi îl umezim cînd expirăm, de aceea, aici problema nu mai constă în sterilizare, ci în faptul că acest lucru pur și simplu nu are sens de făcut, deoarece respiratorul deja oricum nu mai este atît de eficient!

În cele din urmă, pentru toți cei care încă mai cred că "măști trebuie purtate doar de cei bolnavi" – dacă vi se va spune, fiind sănătos, să intrați într-un salon cu persoane infectate și vi se va oferit o mască – veți refuza, deoarece este "ineficientă"? Sau o veți pune? Eu personal nu am văzut medici fără măști în clinici. Dar tu?

Putem călca masca chirurgicală de unică folosință și să o reutilizăm: NU, NU PUTEȚI! Între cele două straturi de material se află un material care filtrează, care, la fel ca și în cazul respiratoarelor, își pierde proprietățile la umezire. Maximum două ore și aruncare!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?