Cercetători: Stima de sine este afectată de rețelele de socializare

Cercetători: Stima de sine este afectată de rețelele de socializare

Cercetătorii au descoperit că fotografiile, adesea editate în exces, pe care le vedem pe rețelele de socializare ne fac să ne simțim rău față de propria noastră imagine.


Cercetările privind legătura dintre rețelele de socializare și imaginea corporală sînt într-un stadiu incipient. Acest lucru înseamnă că deocamdată nu se poate demonstra 100% dacă, de exemplu, Facebook-ul ar putea provoca cuiva sentimente negative despre aspectul său.


„Oamenii își compară aspectul fizic cu cel al oamenilor din fotografiile postate pe Instagram sau pe orice platformă pe care o folosesc”, spune Jasmine Fardouly, cercetător la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia.


Sondajele arată că femeile au tendința de a se compara cu diferite persoane publice pe care le văd în fotografiile din mediul online, dar niciodată cu membri ai familiei.


Amy Slater, profesor la Universitatea din West Anglia, Bristol, a publicat un studiu în 2017, în care 160 de studenți de sex feminin au văzut poze cu citate #fitspo, citate de auto-compasiune, fie un amestec de ambele, toate provenind din conturile reale pe Instagram.


Cei care au văzut doar imagini cu hashtag #fitspo au înregistrat mai puțină auto-compasiune decît cei care au văzut citatele pline de compasiune (de exemplu: „Ești perfect așa cum ești”). Iar cei care au văzut imagini din ambele categorii au înregistrat mai multă auto-compasiune decît primii. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load