Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cele mai mari găuri negre descoperite vreodată în Univers

4 mar. 2018,, 04:30   Externe
4181 0

Găurile negre fac agenda astronomilor și astrofizicienilor. Acei monștri care devorează tot în calea lor sînt poate cel mai mare mister al Universului.

Pînă vom ajunge să înțelegem pe deplin găurile negre, facem pași mici, dar promițători, în acest sens.

Un studiu efectuat pe zeci de galaxii, aflate la miliarde de ani lumină de a noastră, a dezvăluit cîteva găuri negre care depășesc așteptările noastre cu privire la cît de mult pot crește acești monștri. Descoperirea nu numai că ne ajută să înțelegem mai bine evoluția blocurilor de construcție ale Universului nostru, ci ne adresează și o întrebare interesantă: cum au ajuns aceste găuri negre atît de masive?

„Galaxiile sînt blocuri ale Universului nostru și pentru a înțelege formarea și evoluția lor, trebuie să înțelegem mai întîi aceste găuri negre”, spune fizicianul Julie Hlavacek-Larrondo de la Universitatea Montreal, Canada.

Din păcate, găurile negre nu ne fac treaba deloc ușoară. Una este găsirea unei relații între masa găurii negre și galaxia care o înconjoară. Dar dacă ar exista o modalitate ușoară de a potrivi dimensiunea galaxiei cu gaura neagră din centrul său am scăpa de multe probleme.


Prin urmare, Larrondo a colaborat cu alți cercetători din Canada, Spania și Marea Britanie pentru a studia 72 de galaxii pe o rază de 3,5 miliarde de ani-lumină. Ei au vrut să vadă dacă ar putea găsi o anumită formulă în estimarea masei găurii negre.

Pentru a estima mărimea găurilor negre, ei au analizat spectrul de raze X care a fost „scuipat” de disc și aspirat de puțurile lor de gravitație. Cercetătorii au corelat această cifră cu luminiozitatea generală a galaxiei din jur. Este adevărat că, cu cît galaxia este mai mare, cu atît gaura mare este mai mare. Însă această relație nu este la fel de simplă cum o credeau.

„Am descoperit găuri negre care sînt mult mai mari și mult mai masive decît se anticipase”, spun cercetătorii. În loc să crească în tandem, masele unui număr de găuri negre au depășit cu mult așteptările, crescînd mai repede decît alte stele din „cartierul” lor.

De fapt, aproximativ 4o% din ele au cîntărit 10 miliarde de ori masa Soarelui sau mai mult. În orice caz, acești monștri sînt imenși.

Cum ajung găurile negre să devină atît de mari

Cercetătorii au propus două ipoteze. Fie au ajuns să fie atît de mari după ce au tras galaxii din jurul lor. Fie lipsește ceva din cunoștințele noastre actuale despre modul în care galaxiile produc găuri negre. Din păcate, pentru moment nu avem cum să aflăm.

Un studiu ar putea elucida puțin din mister. Privind mai mult de 30.000 de galaxii de pînă la 12,2 miliarde de ani lumină distanță, cercetătorii au descoperit că raportul dintre creșterea unei găuri negre și a unei stele se pruduce pe măsură ce dimensiunea galaxiei din jur a crescut.

Cu alte cuvinte, galaxiile cu mai multe stele par să aibă găuri negre mai grele. Relația dintre formarea stelelor și găurilor negre este, în mod clar, complicată. Un lucru este totuși sigur: Universul nu ar fi același fără aceste găuri negre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?