Cel mai rar tip de sînge: Îl au doar 43 de persoane din lume

Cel mai rar tip de sînge: Îl au doar 43 de persoane din lume

„Sîngele de aur” sau sîngele cu Rh-ul nul a fost identificat la doar 43 de persoane din întreaga lume în ultimii 50 de ani. Acesta este foarte căutat pentru potenţialul ştiinţific şi pentru transfuziile de sînge, dar este destul de dificil să trăiești dacă îl ai deoarece este atît de rar.


La nivelul celulelor roşii din sînge există pînă la 342 de antigeni - moleculele care declanşează producerea anumitor proteine specializate numite anticorpi - iar absenţa acestora este cea care determină tipul de sînge al unei persoane. Aproximativ 160 dintre aceşti antigeni sînt consideraţi comuni, adică se găsesc în celulele roşii ale majorităţii oamenilor de pe planetă. Dacă cineva nu are un antigen care se găseşte la 99% din oamenii, atunci sîngele lor este considerat rar şi dacă nu au un antigen găsit la 99,99% din oameni, atunci sîngele lor este considerat foarte rar.


Cei 342 de antigeni cunoscuţi aparţin sistemelui de 35 de grupe sanguine, dintre care sistemul Rh sau „Rhesus” este cel mai mare dintre ele, cu 61 de antigeni. Nu este neobişnuit ca oamenilor să le lipsească unul dintre aceşti antigeni. De exemplu, aproximativ 15% din caucazieni nu au antigenul D, antigenul Rh cel mai semnificativ, avînd deci RhD negativ. În contrast, tipurile de sînge Rh negativ sînt mult mai puţin frecvente în rîndul populaţiilor asiatice (0,3 %). Dar ce se întîmplă dacă unui om îi lipsesc toţi 61 de antigeni Rh?


Pînă acum o jumătate de secol, medicii credeau că un astfel de embrion nu poate supravieţui nici măcar în uter iar dezvoltarea într-un adult normal părea chiar imposibilă. Dar în 1961, o femeie aborigină din Australia a fost identificată ca avînd sînge cu Rh-ul nul, ceea ce înseamnă că nu avea toţi antigeni din sistemul sanguin Rh, fapt care părea de neînţeles la acea dată. De atunci doar 43 de persoane cu sînge cu Rh-ul nul au fost identificate.


Sîngele cu Rh-ul nul este numit „sînge de aur” din două motive. Cel mai important este faptul că lipsa totală de antigeni Rh înseamnă că acest tip de sînge poate fi acceptat de oricine cu un tip de sînge rar în sistemul grupelor de Rh. Potenţialul său de salvare este atît de enorm încît, deşi probele de sînge donate la băncile specializate sînt anonime, oamenii de ştiinţă încearcă adesea să identifice donatorii pentru a le cere în mod direct să doneze mai mult. Cu toate acestea, din cauza deficitului său, „sîngele de aur” este dat pacienţilor aflaţi în cele mai extreme cazuri, pentru că este aproape imposibil de înlocuit.


Dar „sîngele de aur” are, de asemenea, o valoare ştiinţifică imensă, deoarece ar putea ajuta cercetătorii să descopere misterele rolului fiziologic al sistemului intrigant şi complex al Rh-ului.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load