Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cea mai mare amenințare pentru oameni ar putea veni chiar din mîncare

25 iul. 2019,, 00:00   Externe
2973 1

Planeta este sufocată la propriu cu deșeuri plastice, însă mai grav este faptul că acestea nu ajung doar în corpul animalelor ci și în stomacul nostru. Iată cîte microparticule de plastic ingerem fără să ne dăm seama.

O echipă de cercetători de la Environment Agency Austria și de la Medical University of Vienna, a realizat o cercetare în cadrul căreia a analizat mostrele de scaun a opt oameni din țări diferite – Italia, Polonia, Olanda, Austria, Finlanda, Rusia, Marea Britanie și Japonia.

Voluntarii au fost rugați să țină evidența produselor alimentare pe care le-au consumat timp de o săptămînă. De asemenea, cu toții au băut apă din sticle de tip PET și au consumat mîncăruri care fuseseră ambalate în plastic, potrivit studiului.

Rezultatele au arătat că toate cele opt mostre de excremente conțineau microparticule de plastic. În total au fost identificate nouă tipuri de plastic, cele mai întîlnite fiind polipropilena și polietilena tereftalată. Media a fost de 20 de microparticulel de plastic per zece grame de scaun.

Microparticulele de plastic pe care le ingerăm ne scurtează viața

Microparticulele de plastic sînt rezultatul descompunerii unor bucăți mai mari de plastic și sînt foarte nocive pentru sănătatea noastră. De exemplu, acestea pot transmite chimicale și patogeni în corp și să slăbească imunitatea sistemului digestiv.


„În timp ce în cazul studiilor pe animale, concentrațiile de plastic cele mai mari au fost găsite în stomac, cele mai mici microparticule pot intra în fluxul de sînge, în sistemul limfatic și pot ajunge chiar și la ficat", a explicat cercetătorul șef și doctorul Philipp Schwabi, de la Medical University of Vienna.

Oamenii de știință avertizează că plasticul a devenit o amenințare mai mare ca oricînd, asta pentru că se produce în cantități mult mai mari față de cît este reciclat. Mai exact, doar 20% din plasticul total de pe Terra ajunge să fie reciclat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?