Ce soiuri de struguri sînt cei mai populari în Moldova

Ce soiuri de struguri sînt cei mai populari în Moldova

În ultimii ani, moda dictează în lume cererea pentru vinurile din soiurile locale de struguri. Aceste vinuri au devenit populare și în Moldova. Să încercăm să aflăm care soiuri din țara noastră sînt cele mai răspîndite.


Pentru producția de vinuri cu indicație geografică protejată (IGP), în Moldova sînt evidențiate trei zone geografice – Valul lui Traian (situat în sudul țării), Ștefan Vodă (în sud-est) și Codru (în partea centrală).


În anul 2017, suprafața totală a podgoriilor înregistrate la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) pentru producția de vinuri cu IGP este de 8,6 mii de hectare. Să începem de la sud.


În regiunea Valului lui Traian, top 10 soiuri include Cabernet Sauvignon (896 ha), Merlot (693 ha), Sauvignon (371 ha), Chardonnay (300 ha), Muscat Ottonel (210 ha), Saperavi (132 ha) Aligote (100 ha) Feteasca Neagră (56 ha), Riesling (55 ha) și Pinot Gris (53 ha). În această zonă, prevalează plantațiile de soiuri roșii – 61%. Cele albe au o pondere de 39%.Deplasîndu-ne spre partea mai puțin fierbinte a țării noastre – în regiunea Ștefan-Vodă, putem vedea că raportul dintre strugurii roșii și cei albi se schimbă ușor. Ponderea strugurilor albi devine puțin mai mare – 42%, a celor roșii – 58%.


În top zece, continuă să conducă Cabernet Sauvignon (321 ha), dar locul doi deja îl ocupă Chardonnay (204 ha), împingînd Merlot-ul (185 ha) pe a treia poziție. Urmează Sauvignon (96 ha), Pinot Gris (39 ha), Muscat Ottonel (36 ha), Malbec (26 ha) Saperavi (26 ha), Traminer (21 ha) și Rara Neagră (20 ha).Este surprinzător faptul că, în zona Codru, mai răcoroasă, în comparație cu Ștefan-Vodă, domină același rege – Cabernet ocupă cea mai mare suprafață – 335 de hectare. Top 10 include Chardonnay (334 ha), Riesling (260 ha), Sauvignon (218 ha), Merlot (209 ha) Aligote (159 ha), Muscat Ottonel (147 ha), Pinot Noir (124 m ), Rkatsiteli (123 ha), Feteasca Albă (40 ha). Aici, raportul în favoarea soiurilor albe este de 63% față de 37% a celor roșii.După cum se poate observa din aceste date, în zonele Valul lui Traian și Ștefan-Vodă primele patru soiuri nu s-au schimbat. Numai în Codru Merlot a trecut dincolo de aceste patru. Adică, în Republica Moldova domină soiuri europene, dar nu cele locale, în vogă, care ocupă doar 407 ha – 0,52% (!) din suprafața totală a plantațiilor roditoare.


Dar există o explicație: viticultura, ca o navă mare, veche și neîndemînatică, își schimbă cursul foarte încet, deoarece primii struguri se obțin doar în al treilea an. Iar lăstarii de viță de vie prind la puteri numai după zece ani. În plus, producătorii moldoveni nu au suficiente stimulente pentru a investi în plantarea viilor, întrucît aceasta este o plăcere foarte scumpă, cu o perioadă lungă de recuperare a cheltuielilor.


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load