COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce se întîmplă în organismul tău cînd donezi sînge

Ce se întîmplă în organismul tău cînd donezi sînge

Pe lîngă faptul că poți salva pînă la trei vieți cu cei 450 ml de sînge pe care îi donezi o dată, sîngele tău se reîmprospătează, imunitatea organismului crește, iar riscul apariției unui infarct sau accident vascular este redus.

Donarea de sînge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30%!

De asemenea, la fiecare donare, sîngele din corp se reîmprospătează, astfel că puterea organismului de a lupta contra infecțiilor este mult mai mare. Potrivit unui studiu, oamenii cu vîrste între 43 şi 61 au o rată mult mai mică de incidente cardiace dacă sînt donatori de sînge periodici.


O altă consecință a donării de sînge este pierderea de calorii. După donarea de sînge, corpul își reînnoiește volumul de sînge pierdut. Astfel, cercetătorii sînt de părere că pentru fiecare 250 de grame de sînge donat, o persoană poate pierde pînă la 600 de calorii.

De asemenea, aceștia spun că donarea de sînge diminuează riscul de cancer și au o rată de mortalitate mai mică decît cei care nu donează sînge.

„Pe lîngă donarea de sînge, avem foarte mare nevoie de donatori sinceri, care vin să facă un bine pentru societate. Desigur, și beneficiile sînt bune, dar nu asta trebuie să fie motivația unui donator. Dacă o persoană vine să doneze pentru bonuri de masă, atunci poate să apară riscul ca el să nu fie sincer. Noi nu putem scana donatorul să vedem ce boli are. Abia după ce facem analize putem constata dacă sîngele este bun. Dacă donatorul nu este sincer, donarea este un eșec”, declară dr. Doina Goșa.

Conform doctorulzilei.ro, distanța dintre două donări trebuie să fie de 8 săptămîni și de maximum cinci pe an la bărbați și patru la femei. De asemenea, donatorii acceptați sînt cei între 18 și 60 de ani și care au peste 50 de kilograme. Aceștia nu trebuie să aibă boli cronice, să nu fie răciți, cu stări febrile sau anemici.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load