COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă

Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă

Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din America recomandă următoarele provizii de apă şi alimente în caz de urgenţă şi enumeră accesoriile care trebuie să se regăsească în kitul de supravieţuire.

Provizii de alimente în caz de urgenţă

  • Se consumă în maximum 6 luni: lapte praf ambalat, fructe uscate, covrigei uscaţi, chipsuri
  • Se consumă în maximum 1 an sau înainte de data de expirare: carne şi supă la conservă, compoturi de fructe, ghiveci de legume, cereale, unt de arahide, jeleu, dulceaţă, bomboane tari, biscuiţi, batoane de ciocolată, nuci, seminţe, comprimate efervescente de vitamine
  • Pot fi consumate pe termen nedeterminat : grîu, ulei vegetal, mălai, boabe de soia, cafea, ceai, sare, sucuri, orez alb, bulion, paste, glucoză

Chiar dacă este puţin probabil ca o situaţie de urgenţă să ţină rafturile magazinelor goale mai mult de două săptămîni, este indicat să vă faceţi provizii de alimente pentru o perioadă de cel puţin 3-4 săptămîni, transmite NOI.md cu referire la csid.ro.

De asemenea, luaţi în considerare preferinţelor familiei în ceea ce priveşte mîncarea – dacă un aliment este plăcut, acest lucru va ridica moralul şi va conferi un sentiment de siguranţă. sînt de preferat alimentele bogate caloric, dar şi nutriţional, care nu necesită refrigerare sau preparare termică.


Atenţie şi la alergii sau intoleranţe! Dacă cineva din familie are intoleranţă la gluten, de exemplu, alegeţi alimente gluten-free. În cazul bebeluşilor sînt indicate formulele de lapte, iar pentru bătrînii cu sistem imunitar fragil sînt indicate conservele cu carne sau supă. Nu uitaţi de animalele de companie!

Provizii de apă în caz de urgenţă

Apa este vitală pentru supravieţuire. Un adult are nevoie de cel puţin 2 litri de apă pentru buna funcţionare a organismului. Copiii, gravidele şi persoanele bolnave au nevoie de o cantitate mai mare de apă.

De asemenea, apa este importantă şi pentru igienă şi prepararea alimentelor. Faceţi rezerve de cel puţin 4 litri de apă/persoană pe zi.

Sfaturi de depozitare a proviziilor

Este foarte important, în primul rînd să verificaţi data de expirare a alimentelor, ambalajul acestora (să nu fie deteriorat) şi să ţineţi cont de momentul în care acestea trebuie consumate.

Ţineţi alimentele şi băuturile într-un loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Dacă deschideţi o pungă de fructe uscate sau seminţe, sigilaţi-o cu atenţie ulterior, pentru a preveni degradarea acestora sau infestarea lor.

Aruncaţi conservele care sînt umflate sau prezintă urme de deteriorare. Plasaţi alimentele cu data de expirare cea mai recentă în faţă, iar pe cele cu termen de valabilitate mai lung în spatele acestora.

Kit de supravieţuire în caz de urgenţă

Pe lîngă apă şi alimente, este important să vă faceţi un kit cu accesorii utile în caz de urgenţă, plasat cît mai la îndemînă. Acest kit trebuie să conţină:

  • Deschizător de conserve
  • Set a cîte 4 baterii de toate dimensiunile
  • Lanterne
  • Trusă de prim-ajutor
  • Un radio de mici dimensiuni
  • Obiecte de igienă (gel dezinfectant, spirt, şerveţele umede, săpun, pastă şi periuţă de dinţi, hîrtie igienică, scutece, absorbante)
  • Mască de protecţie respiratorie
  • Chibrituri/brichete pline
  • Medicamente(analgezice, antiseptice, antibiotice, antivomitive, antianxiolitice etc., rolă de faşă, comprese, bandaj sau pansamente la plic)
  • Fluier
  • Haine şi pături
  • Accesorii de gătit (cuţit, furculiţă, lingură, tigaie, oală)
  • Actele familiei sau copii ale acestora, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load