Chiar dacă este puţin probabil ca o situaţie de urgenţă să ţină rafturile magazinelor goale mai mult de două săptămîni, este indicat să vă faceţi provizii de alimente pentru o perioadă de cel puţin 3-4 săptămîni, transmite NOI.md cu referire la csid.ro.
De asemenea, luaţi în considerare preferinţelor familiei în ceea ce priveşte mîncarea – dacă un aliment este plăcut, acest lucru va ridica moralul şi va conferi un sentiment de siguranţă. sînt de preferat alimentele bogate caloric, dar şi nutriţional, care nu necesită refrigerare sau preparare termică.
Atenţie şi la alergii sau intoleranţe! Dacă cineva din familie are intoleranţă la gluten, de exemplu, alegeţi alimente gluten-free. În cazul bebeluşilor sînt indicate formulele de lapte, iar pentru bătrînii cu sistem imunitar fragil sînt indicate conservele cu carne sau supă. Nu uitaţi de animalele de companie!
Apa este vitală pentru supravieţuire. Un adult are nevoie de cel puţin 2 litri de apă pentru buna funcţionare a organismului. Copiii, gravidele şi persoanele bolnave au nevoie de o cantitate mai mare de apă.
De asemenea, apa este importantă şi pentru igienă şi prepararea alimentelor. Faceţi rezerve de cel puţin 4 litri de apă/persoană pe zi.
Este foarte important, în primul rînd să verificaţi data de expirare a alimentelor, ambalajul acestora (să nu fie deteriorat) şi să ţineţi cont de momentul în care acestea trebuie consumate.
Ţineţi alimentele şi băuturile într-un loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Dacă deschideţi o pungă de fructe uscate sau seminţe, sigilaţi-o cu atenţie ulterior, pentru a preveni degradarea acestora sau infestarea lor.
Aruncaţi conservele care sînt umflate sau prezintă urme de deteriorare. Plasaţi alimentele cu data de expirare cea mai recentă în faţă, iar pe cele cu termen de valabilitate mai lung în spatele acestora.
Pe lîngă apă şi alimente, este important să vă faceţi un kit cu accesorii utile în caz de urgenţă, plasat cît mai la îndemînă. Acest kit trebuie să conţină:
Adăuga comentariu